Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvaluire socanta a Curtii de Conturi. Primariile din Bucuresti arunca sume uriase pe fereastra

Un raport al Curtii de Conturi dezvaluie faptul ca primariile din Bucuresti arunca banii cetatenilor pe fereastra ca sa amenajeze spatiile de verzi din capitala cu flori, arbusti si bancute care costa sume uriase, cu foarte mult peste valoarea pietii. Concret, in periaoda 2007-2014 primariile din Bucuresti au cheltuit 600 de milioane de euro pe amenajarea spatiilor verzi.

In schimb, aceleasi primarii se plang ca nu au fonduri suficiente pentru a implementa cerintele Uniunii Europene in materie de reducere a poluarii. Astfel gradul ridicat de poluare din Bucuresti a dus la sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana.

Iata doar cateva exemple a modului in care banii sunt irositi:

-  tei in valoare de 2.500 de lei bucata,

- crizanteme de 310 lei bucata,

- cosuri de gunoi din lemn exotic si metal in valoare de aproape 2.900 de lei bucata,

- banci in valoare de  3.890 de lei bucata.

Iar lista poate continua. Revoltator este insa faptul ca dupa ce se cheltuie atatia bani pe flori, arbusti si arbori majoritatea se usuca sau sunt furati. Cert este ca acestia nu sunt de gasit de catre inspectorii Curtii de Conturi, iar firmele care incaseaza bani grei pentru plantarea lor nu ofera niciun fel de garantie pentru aceste plante si pentru lucrarile executate. Unde mai pui si ca majoritatea contractelor sunt atribuite prin achizitie directa, fara licitatie.

O alta situatie tipic romaneasca este ca multe spatii verzi au fost amenajate cu putin timp inainte ca in zonele respective sa se realizeze lucrari de infrastructura care sa distruga tot ce se plantase mai devreme. Bineinteles, nici firmele care se ocupa de aceste lucrari nu au o cauza prevazuta in contract care sa ii oblige sa refaca spatiul verde asa cum l-au gasit.

Citeşte şi: Prima reacţie a lui Mircea Băsescu după condamnare: ‘Eu am multă încredere în justiţie’

Problemele incep insa inca de la achizitia plantelor. Primariile de sectoare au cumparat plante si arbori pentru amenajarea spatiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decat preturile de la producatori. Asta pentru ca primariile incheie contracte cu societati care se ocupa cu amenajarea spatiilor verzi, dar care NU au materia prima necesara. Astfel adaosurile comerciale la plante ajung pana la 2.483% in cazul unor crizanteme pe care o primarie de sector a platit 310 lei/bucata, desi furnizorul primariei le cumparase de la producator cu 12 lei/bucata. Adaosuri uriase, de 418%, au fost constatate si la cumpararea de trandafiri (achizitionati cu 5,5 lei bucata si revanduti primariei cu 28,5 lei/bucata).

Dupa ce se dau toti acesti bani pe plante, multe dintre ele ajung sa se usuce sau sa fie furate. Halucinant este ca ani la rand se cumpara aceeasi specie de arbusti, in ciuda faptului ca in fiecare an acestia se usuca.

"In Sectorul 3, urmare a verificarilor si inspectiilor pe teren, au fost intocmite mai multe procese verbale de catre inspectorii responsabili de zona, prin care s-a constatat uscarea sau degradarea materialului dendrologic plantat sau furtul acestuia. Astfel, in cursul anului 2012 a fost semnalata degradarea unui numar de 89.158 arbusti, in valoare de 4.4 milioane lei si furtul a 11.522 plante in valoare de aproximativ 962.000 lei. In fapt, Sectorul 3 a plantat in anul 2012, printre altele, arbusti taxus baccata, arbusti ligustrum si arbusti hibiscus (in cantitati de ordinul zecilor de mii si chiar a sutelor de mii de bucati) in conditiile in care in anii anteriori acestia s-au uscat in foarte mare parte", se arata in Auditul Curtii de Conturi.

Citeşte şi: Atrocităţile Statului Islamic nu se opresc: Un luptător ISIS şi-a executat mama în public

"Urmare verificarii efectuate pe teren, cu ocazia auditului financiar efectuat in anul 2013, s-a constat faptul ca pe aliniamentul Theodor Pallady nu mai exista niciun arbust Taxus Baccata. Valoarea arbustilor uscati la nici 3 luni de la plantare pe aliniamentul Theodor Pallady si care la data auditului nu mai erau pe aliniament insumeaza 1.545.000 lei. De asemenea, s-a constatat din verificarile efectuate pe teren faptul ca foarte multi din acesti arbusti, in special taxus baccata si hibiscus plantati in anii 2011 si 2012 sunt uscati sau lipsa din aliniamente, fiind observati ca fiind lipsa, degradati vizibil sau uscati un numar de aproximativ 5.000 bucati arbusti taxus baccata (in plus fata de cei constatati lipsa pe aliniament Tehodor Pallady) si cel putin 78.800 bucati arbusti hibiscus. Mai mult, si arbustii plantati in anul 2013 s-au uscat in proportie foarte mare si nu au fost inlocuiti pe cheltuiala furnizorului, neexistand in contractele incheiate intre Sectorul 3 si SC ADPB SA clauze care sa prevada o perioada de garantie pentru materialul dendrofloricol plantat. Pentru niciuna din plantele contractate, Sectorul 3 nu a primit garantie de la furnizor, astfel ca, desi s-au uscat cu zecile de mii, nicio planta uscata sau degradata vizibil nu a fost inlocuita pe cheltuiala furnizorului SC ADPB SA.

Suma platita, doar pentru achizitionarea de flori, arbori si arbusti (fara cheltuielile de ingrijire a materialului dendrofloricol), de catre Sectorul 3 in anii 2011 si 2012 (cand primar era Liviu Negoita, PDL) a insumat 39.514.000 lei, rezultand astfel ca Sectorul 3 a dovedit o vadita lipsa de responsabilitate si dezinteres fata de banii contribuabililor", se mai arata in raport.

Citeşte şi: Elena Udrea dă cărţile pe faţă în privinţa relaţiei cu Băsescu: 'Fiecare pe unde putea' / VIDEO

Si in sectorul 6 este o situatie similara. Cele mai mari distrugeri au fost constatate la arbustii Thuja: din cele 5.000 fire plantate au fost gasite pe teren doar 1500 fire, paguba reprezentand un procent de 70% din cantitatea plantata in anii 2013-2014 (primar Rares Manescu, PNL) si la arborii Acer, la care procentul distrugerilor si furturilor, pe o perioada de doi ani, a fost de 88,8%, arata cei de la Hotnews.ro.

La Sectorul 4, in anul 2010 (primar Cristian Popescu Piedone) s-au constatat plante perene si rulouri de gazon in valoare de 354.000 lei care nu au fost gasite de auditori pe amplasamente, conducerea entitatii motivand ca acestea fie au fost furate, fie s-au uscat.

Tot la Sectorul 4 s-a constatat efectuarea unei investitii privind amenajari peisagistice efectuate in anul 2008 (primari Adrian Inimaroiu - PNL si Cristian Popescu Piedone - PC) in valoare de 263.000 lei, cu receptii finale in 2009, care au fost inlocuite total in 2009 urmare lucrarilor de ¬modernizare¬ efectuate de SC ADPP 4 SA, in baza comenzilor lansate de Sectorul 4.

Curtea de Conturi a mai constatat la Primariile din Bucuresti si contractarea unor lucrari si servicii care in paralel erau efectuate si in regie proprie de institutiile publice.

Primaria sectorului 3 a platit pentru un tei circa 2.500 lei. Tot Primaria sectorului 3 a facut urmatoarele achizitii cu preturi uriase:

- 4 banci cumparate in mai 2012, in valoare de 20.000 lei;

- 410 banci inregistrate sub denumirea "complex ornamental compus dintr-un ghiveci si banca betonata", achizitionate in 2010 si 2011, in valoare de 2,8 milioane lei;

- 13 cosuri de gunoi din lemn exotic si metal, cumparate in 2010 cu 37.000 lei.

Citeşte şi: Traian Băsescu după condamnarea fratelui său: 'Nu-mi convine deloc'

In 2014, la ADP Sectorul 2, pretul bancilor variaza de la 415 lei (banca cu spatar de lemn si schelet metalic) la 1.432 lei (banca cu spatar, material plastic reciclat). La polul opus se afla ADPB din Sectorul 3 (primar Robert Negoita), la care pretul de achizitie al bancilor a fost de 3.890 lei, de 9 ori mai mare decat cel achitat de ADP Sector 2 si dublu fata de celelalte sectoare.

Situatia este asemanatoare si in cazul cosurilor de gunoi, in sensul ca acestea au fost cumparate de primariile de sector la preturi cu diferente semnificative. Astfel, ADP Sectorul 2 a platit pentru un cos de gunoi 225 lei, iar ADP Sectorul 1 (primar Andrei Chiliman - PNL) a platit 1.370 lei/cos de gunoi, de aproape 6 ori mai mult.

Primaria sector 1 a cumparat balansoare cu 12.750 lei

Diferente uriase sunt si la achizitiile pentru locurile de joaca: pretul pentru un balansoar merge de la 927 lei (Sector 3) la 12.750 lei (Sectorul 1). Primaria condusa de Andrei Chiliman a fost campioana si la banii aruncati pur si simplu pe o jucarie pe arc amplasata in parcuri: 11.500 lei, de cinci ori mai mult decat cei 2.612 lei platiti in Sectorul 4.

La Sectorul 5 (prima Marian Vanghelie - PSD), din verificarea efectuata la Administratia Domeniului Public, din verificarea a doua contracte in parcurile Romniceanu si Pecineaga, s-au constatat diferente foarte mari pentru aceleasi produse. De exemplu, o magnolie in parcul Romniceanu a costat 405 lei, iar in Parcul Pecineaga 35 lei. Un Chamaecyparis gold a costat 243 lei in Parcul Romniceanu, iar in parcul Pecineaga 162 lei.

La ADP sector 2 - in 2011-2012 - 72% dintre contracte s-au facut prin achizitie directa.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.