Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI: Ce-i leagă pe Sebastian Ghiţă și Ioana Băsescu/ Reacția BNR

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ioana Basescu la DNA

Detalii interesante se ascund între cele peste 200 de pagini ale deciziei judecătoarei Camelia Bogdan privind afacerea Silver Mountain a afaceristului Dan Fisher.

Pe 10 iunie 2016, magistratul Curţii de Apel Bucureşti Camelia Bogdan, devenită cunoscută după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, a solicitat DIICOT să investigheze afacerea Silver Mountain a omului de afaceri Dan Fisher din Grupul de la Monaco, potrivit Romaniacurata.ro.

Mai exact, judecătoarea a cerut procurorilor să ancheteze BCR pentru o presupusă spălare de bani şi să confişte sumele suspecte. E vorba de 134 de milioane de euro - REACȚIA BCR în subsolul articolului

2008: afaceristul Dan Fischer a lansat proiectul rezidenţial şi turistic „Silver Mountain“ din Poiana Braşov cu o valoare estimată atunci de peste 350 milioane de euro.

Dezvoltatorul proiectului a fost firma lui Fisher, INR Management Real Estate. Omul de afaceri s-a lăudat de la început că în proiect vor investi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac.

Au fost construite 4 blocuri cu 230 de apartamente la 2 km lângă Poiana Braşov. Proiectul are o suprafaţă de 26 hectare.

Citește și: LOVITURĂ pentru Elena Udrea. Iubitul ei, urmărit penal

2009: BCR a încheiat mai multe contracte de credit cu firma lui Fisher prin care l-a împrumutat pe afacerist cu peste 70 de milioane de euro, mai exact “66.700.000 Euro şi 21.048.000 Ron”.

Camelia Bogdan a descoperit însă că, pentru acordarea acestui credit, BCR s-a asociat cu un “Strong Equity Partner”, adică un investitor care ar fi venit cu cea mai mare parte a banilor (75%), în realitate, un lanţ de off-shore-uri cu capăt final în Insulele Marshall.

Pe baza documentelor şi a informaţiilor strânse inclusiv prin contactarea autorităţilor din insulele Marshall, judecătoarea suspectează că fondurile din off-shore ar fi:

- fie banii lui Fisher proveniţi din evaziune sau din afacerile sale controversate, mai cu seamă din recuperarea de creanţe de la statele africane unde Ceauşescu a investit.

- fie sunt banii altora, precum prinţul Albert de Monaco.

INR Management Real Estate ar fi încheiat mai multe contracte păguboase cu diverse firme, inclusiv unele ale administratorilor săi.

Printre alte contracte – surpriză – întâlnim Asesoft Internaţional şi Asesoft Smart. Până în 2011, Asesoft Internaţional a fost pe numele fostului deputat, acum fugar, Sebastian Ghiţă.

“Astfel, sunt prezentate mai jos principalele societăţi cliente şi furnizoare ale TTC care au beneficiat direct sau indirect de sume de bani în cadrul Proiectului Silver Mountain (TTC e Techno Team Construct, o firmă condusă de administratorul INR Management Real Estate, Anca Rusu. Un procent mic de acţiuni la TTC era deţinut şi de Dan Fisher – n.r.).

Fata fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, a fost notarul care a autentificat tranzacţiile BCR de preluare a activelor Silver Mountain din Poiana Braşov şi Tâncăbeşti. În plus, notarul Ioana Băsescu a autentificat şi vânzarea a 3 locuinţe în valoare de 1,2 milioane de euro fără TVA din complexul lui Fisher. Ioana Băsescu a încasat un onorariu de peste 2 milioane de lei, incluzând taxele notariale.

____

Reacția BCR:

Ipoteza spalarii de bani este cu totul falsa, dar mai mult decat atat, este complet inexplicabila - mai direct spus: este o inventie nejustificata pentru oricine este familiarizat cu procedurile legale si financiare de acordare a unui credit. Acordarea unui astfel de credit este supusa unor reguli si proceduri specifice, care presupun analiza riscului financiar si documentarea legala in multiple instante interne ale bancii (la nivel local si international), o perioada indelungata de analiza si structurare tranzactiei si implicarea a zeci de specialisti. Orice alta ipoteza este incorecta.

Suntem neplacut surprinsi de faptul ca decizia pronuntata intr-o speta conectata marginal cu dezvoltarea imobiliara Silver Mountain a dat nastere unor ipoteze false cu privire la BCR. Finantarea proiectului Silver Mountain a fost o tranzactie similara altor proiecte finantate in perioada respectiva de catre banci. Esecul proiectului a dus la asumarea de catre banca a unei pierderi din fondurile sale proprii, fiind nevoita sa inceapa procesul de recuperare. Gasim inacceptabila vehicularea fara diligenta a unor acuze false, care ignora in mod inexplicabil realitatile procedurale, legale si financiare referitoare la un astfel de credit. Subliniem ferm ca ipotezele si interpretarile vehiculate sunt eronate, iar banca isi va proteja reputatia de acuze false si orice alte acte de natura a-i aduce prejudicii patrimoniale.

Va multumesc pentru sprijinul de a publica pozitia companiei.

Cele bune.

Ionut Stanimir

Director Executiv

Directia de Comunicare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.