Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri: Care este firma dată de Liviu Dragnea pe mâna procurorilor - DOCUMENTE

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a declarat de curând că există companii străine cărora statul trebuie să le plătească milioane de euro, deși au avut contracte cu statul pentru lucrări pe care nu le-au executat, dar au câștigat despăgubiri în instanță. ”Poate procurorii investighează și aceste dosare, între două Hotărâri de Guvern”, a spus liderul PSD. El a sugerat că unele dintre contractele reclamate de companiile străine în instanță ar putea să conțină erori în defavoarea CFR cu complicitatea unor angajați.

Liviu Dragnea a oferit presei materiale care atestă că datorii în valoare de peste 143 de milioane de euro ale CFR sunt executate silit, în condițiile în care este vorba despre contracte care nu au fost finalizate. Una dintre firmele pe care Dragnea nu le-a menționat este ASTALDI, care, prin reprezentanți, solicită punerea în executare silită a unor datorii ale CFR.

Citește și: Analist politic, atac în forță la Liviu Dragnea: 'A alimentat ștabii PSD-ului din teritoriu cu finanțe ca să le astupe gura'

CFR a primit o somație cu titlu executoriu pentru plata a peste 71 de milioane de euro pe care le datorează companiei italiene Astaldi, care contractase lucrări de modernizare a căilor ferate pe mai multe tronsoane în Sălaj și Constanța, dar care nu s-au finalizat. Somația a fost înregistrată de executorii judecătorești la data de 26 septembrie 2017. Celor 71 de milioane de euro li se adaugă și 3.000 de lei cheltuieli de executare.

Astaldi a dat în judecată CFR pentru nerespectarea contractului și a câștigat în instanță în februarie 2017. Judecătoria sectorului 1 a încuviințat, la acea dată, executarea CFR de către ASTALDI și obligarea la plata a peste 71 de milioane de euro către creditorul italian.

Decizia din februarie 2017 este definitivă, fără să mai existe vreo altă cale de atac, potrivit Qmagazine.ro.

Citește și: Dan Andronic, reacție furibundă după moartea generalului Iulian Vlad: 'Scoate din nou la iveală partea schizo-paranoidă din noi'

De asemenea, CFR mai este dată în judecată și de alte companii străine care au contractat diferite lucrări de amenajare și de modernizare. Pe lângă ASTALDI, se mai află și PORR BAU GMBH, care solicită 54 de milioane de euro de la CFR, la care se adaugă penalități în valoare de peste 50 de milioane de euro, inclusiv 13 milioane euro cheltuielile pentru avocații PORR BAU GMBH. Despăgubiri de peste 10 milioane de euro fiecare solicită și companiile ANSALDO STS, HF WIEBE GMBH, Poyry Deutschland, Klearchos Routsis SA- Kourtidis SA.

De asemenea, și alte companii au dat în judecată CFR și solicită despăgubiri de ordinul sutelor de mii de euro, pentru neplata garanțiilor de către compania românească de căi ferate. Alte cauze se referă la faptul că CFR a impus penalități pentru întârzierea execuției sau pentru refuzul CFR de a prelua recepția unor lucrări. Multe dintre aceste procese nu sunt încă finalizate, iar unele dintre ele mai au fază de atac.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.