Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI de INSIDER din MAE: Cine și cum ajunge să fie reprezentantul României / Episod I

mae ministerul afacerilor externe logo antent

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia unor informații extrem de importante din Ministerul Afacerilor Externe. În condițiile în care există un conflict între instituția prezidențială, reprezentată prin Klaus Iohannis, și deținătorul portofoliului ministerial, Lazăr Comănescu, după ce președintele l-a numit ambasador la Londra pe Dan Mihalache, trebuie să punctăm faptul că există multe critici la adresa oamenilor din MAE. România are atât de mulți ambasadori în lume, dar, cu toate acestea, celebra sintagmă că sportul sau alt domeniu e cel mai bun ambasador, e încă valabilă, din nefericire. Relațiile economice ale României cu țările în care avem ambasadori nu sunt deloc fructificate cu ajutorul personalului MAE. Dimpotrivă!

Poate acesta e un motiv pentru care președintele Iohannis a numit ambasadori, în anumite țări, oameni care nu erau din MAE, el neavând încredere în modul în care se fac promovările în minister.

Cel mai recent scandal pe care STIRIPESURSE.RO vi-l expune face referire la modul în care se pătrunde în MAE. Oameni cu influență, din lumea politică sau administrativă, ajung diplomați fără a da concurs, iar apoi sunt promovați în diferite funcții diplomatice. Apoi, ne mirăm de ce România e atât de prost văzută și de ce nu reușim să avem conexiuni în străinătate. Tocmai pentru că promovările nu se fac pe baza priceperii, ci a relațiilor.

STIRIPESURSE.RO începe un serial cu cei care au ajuns, peste noapte, fără concurs, diplomați în MAE. În fiecare episod vom prezenta o listă cu 20 de angajați ai MAE, oameni care ar trebui să promoveze imaginea României în lume, să-i ajute pe românii care sunt sau ajung în străinătate.

Pentru început, prevederea din statului MAE prin care se fac angajările în minister.

Statutul Corpului diplomatic şi consular al României prevede foarte clar, chiar la art.1, punctul b, că”membrii Corpului diplomatic şi consular sunt diplomaţi de carieră şi au un statut socioprofesional specific.”

Apoi, în art.7, este menţionat că ”Gradul diplomatic de ataşat sau gradul consular de agent consular se acordă candidaţilor care au promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României." În privinţa obţinerii gradelor consulare în art.9 se menţionează: ”Promovarea în grad diplomatic sau consular se face pe baza îndeplinirii condiţiilor de stagiu...

Misiunea in exterior dureaza, de regula, 4 ani cu posibilitatea de prelungire, o singura data, cu inca un an. Pentru tarile cu clima dificila postul este de 3 ani.

Detasarea a fost gandita doar pentru o anumita categorie de persoane, respectiv cei cu atributii speciale si e normal sa fie asa si nicidecum pentru MAI, SRL, rude, pile, oameni politici, etc.

Concurs de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2016: http://www.mae.ro/node/35619

 

1. Cristian Căpățână, transferat de la Interne-DGA, a ajuns direct CONSUL la Milano cu tot cu sotia, care lucreaza si ea acolo.

2. ELENA MADALINA CIOCANEL e consul, rechemata de la ROMA, se pare, la interventia fostului ministru Andrei Marga. A ajuns consul, tot in Italia, la MILANO.

3. IULIA ADRIANA CUPSA-KISELEFF, din consilier local PSD Beclean, a ajuns vice-consul la TORINO, iar acum, la 2 ani distanta, consul la MILANO, fara concurs.

4. Carmen Liliana Iacob, fosta Dinu, consul la Catania

5. Sotul, IOAN IACOB, este si el consul. Este deja cunoscut ca familia DINU, in curand ,poate cere cetatenia italiana (Tiberiu Dinu, consul general Torino).

6. Sabina Madalina SOMACESCU, CONSUL, direct din Gorj, a ajuns la Torino, fara concurs. Conform surselor noastre, se pare ca mama ei, de profesie avocat, este apropiata PSD.

7. Consul la Bologna, TOSCUTA ROMULUS CATALIN, direct de la rutiera, IPJ VRANCEA.

8. La TRIESTE este dl fost economist la Washington, actualmente consul, nasul LAURENTIU BABEI cu finul CALIN MIHAIL BICHIS, tot CONSUL, cu legături în PSD.

9. GELU OLTEAN, fost sef DGIPI, rechemat pentru ca i-ar fi facilitat accesul unui interlop in Ambasada Romaniei la Roma, la vizita premierului TARICEANU, s-a reintors, tot la ROMA, MINISTRU CONSILIER.

10. LAURA MIHAELA MOISE facuta CONSUL din personal administrativ la Istanbul, transferata cu sotul sau, LUCIAN STANICA, tot CONSUL, prin transfer direct de la Istanbul și Munchen.

Dna Moise candideaza acum, in 2016 la cativa ani distanta, sa devina, legal, diplomat.

11. Dan Costinas, referent principal, tranferat direct din Spania la Munchen, fara concurs si fara sa stea minimum un 1 an in tara, provenit de la Guvern.

12. Roxana Hodorogel Consul, transferata tot fara concurs, de la Berlin la Munchen, si tot fara sa stea acasa minimum un an.

Candideaza acum in 2016 sa devina legal diplomat.

13. Consul Valentin Cristian Florica, la Bonn, prin transfer direct de la Istanbul.

14. Administrator pensionar angajat pe plan local, tatal lui Florin Gratian Parvu, director MAE.

15. Mihaela Sakizlian de la MAI, fost atasat de interne la Bonn, transferata fara concurs, pe un post de Consul

la Berlin.

16. Alexandru Opaschi, consul Istanbul, de la Interne, fara concurs.

17. Alin Gabriel Constantin, consul Egipt, diplomat fara concurs, facut din angajat pe plan local.

18. Gratiela Belet a dat concurs pentru postul de functionar consular din postura de sotie insotitoare direct de la Ankara sau a fost angajata in vederea luarii examenului. Nu a stat 1 an acasa.

19. Andreea Saguna, de la Directia Comunicare, fara concurs.

20. Geanina Boicu, consul general Barcelona, din presedinte PSD Diaspora.

 

Vă prezentăm și modul legal prin care se fac angajările și promovările în MAE:

Gradele şi funcţiile diplomatice sau consulare.

Modul de acordare, echivalare şi păstrare a acestora

SECŢIUNEA 1

Gradele diplomatice sau consulare

Art. 4. - Membrii Corpului diplomatic şi consular al României pot dobândi următoarele grade:

a) gradele diplomatice:

- ambasador;

- ministru plenipotenţiar;

- ministru-consilier;

- consilier diplomatic;

- secretar I;

- secretar II;

- secretar III;

- ataşat diplomatic;

b) gradele consulare:

- consul general;

- consul;

- viceconsul;

- agent consular.

Art. 5. - Membrii Corpului diplomatic şi consular al României ocupă, în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, funcţii diplomatice şi consulare echivalente gradelor diplomatice sau consulare pe care le deţin.

SECŢIUNEA a 2-a

Modul de acordare, echivalare şi păstrare a gradelor diplomatice sau a celor consulare

Art. 6. - (1) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează Comisia pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare. Comisia propune acordarea gradelor diplomatice sau consulare la admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României şi pentru promovarea în grad diplomatic sau consular.

(2) Organizarea şi funcţionarea comisiei prevăzute la alin. (1), inclusiv criteriile privind selecţionarea pentru admiterea la Academia Diplomatică, pentru promovarea în grade diplomatice şi consulare şi la alte concursuri pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

(3) Acordarea gradelor diplomatice şi consulare se face prin ordin al ministrului afacerilor externe, cu excepţia gradului diplomatic de ambasador, în limita numărului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate.

Art. 7. - Gradul diplomatic de ataşat sau gradul consular de agent consular se acordă candidaţilor care au promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României.

Art. 8. - Organizarea şi funcţionarea Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Art. 9. - (1) Promovarea în grad diplomatic sau consular se face pe baza îndeplinirii condiţiilor de stagiu prevăzute la art. 13, a evaluării activităţii desfăşurate şi a calificărilor obţinute la Academia Diplomatică sau la alte instituţii de formare profesională, din ţară sau din străinătate.

(2) Cu ocazia Zilei Diplomaţiei Române, ministrul afacerilor externe, prin derogare de la prevederile alin. (1), poate promova în grad diplomatic sau consular, membri ai Corpului diplomatic şi consular al României cu rezultate deosebite în activitate, cu îndeplinirea a jumătate din condiţiile de stagiu, aşa cum sunt prevăzute la art. 13.

Art. 10. - Gradul diplomatic de ambasador se acordă prin decret, de către Preşedintele României, la propunerea ministrului afacerilor externe.

Art. 11. - Celelalte grade diplomatice sau consulare se acordă prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare.

Art. 12. - Ministerul Afacerilor Externe este singura instituţie care acordă grade diplomatice şi consulare, cu excepţia gradului de ambasador.

Art. 13. - Stagiul pentru promovarea în grad diplomatic sau consular este:

a) pentru gradele diplomatice:

- 2 ani, de la ataşat diplomatic la secretar III;

- 3 ani, de la secretar III la secretar II;

- 4 ani, de la secretar II la secretar I;

- 3 ani, de la secretar I la consilier diplomatic;

- 4 ani, de la consilier diplomatic la ministru-consilier;

- 2 ani, de la ministru-consilier la ministru plenipotenţiar;

b) pentru gradele consulare:

- 4 ani, de la agent consular la viceconsul;

- 4 ani, de la viceconsul la consul;

- 4 ani, de la consul la consul general.

Art. 14. - (1) Persoanelor admise prin concurs în Corpul diplomatic şi consular al României, precum şi absolvenţilor Academiei Diplomatice li se acordă grade diplomatice sau consulare în funcţie de vechimea avută în domenii de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe, echivalentă cu stagiile pentru gradele diplomatice sau consulare.

(2) Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe se stabilesc, prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice sau consulare.

Art. 15. - (1) Trecerea de la un grad consular la unul diplomatic se face cu respectarea următoarei echivalenţe a gradelor:

a) consul general - consilier diplomatic, ministru-consilier;

b) consul - secretar I;

c) viceconsul - secretar III, secretar II;

d) agent consular - ataşat diplomatic.

(2) Echivalarea gradelor diplomatice cu cele consulare se aprobă de ministrul afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare, cu acordul persoanei în cauză.

Art. 16. - Gradul diplomatic sau consular deţinut se păstrează cu titlu onorific.

CAPITOLUL III

Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României

SECŢIUNEA 1

Condiţii

Art. 17. - (1) Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României poate fi dobândită de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;

b) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare;

c) nu face parte din partide politice;

d) a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;

e) cunoaşte cel puţin o limbă străină;

f) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate, emis de centrul medical care deserveşte Ministerul Afacerilor Externe;

g) a absolvit Academia Diplomatică sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe;

h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c) şi g) persoanele care urmează a fi numite în funcţiile de ministru, secretar de stat sau subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. g) persoanele provenind din alte ministere şi instituţii centrale, trimise în misiune temporară în străinătate cu funcţii echivalente gradelor diplomatice şi consulare.

Art. 18. - Concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României se organizează pentru funcţiile diplomatice sau consulare vacante, pe baza regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, aprobat prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Art. 19. - Pentru numirea în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, ministrul afacerilor externe propune, de regulă, diplomaţi de carieră care, la încheierea misiunii, nu depăşesc vârsta legală de pensionare. În mod excepţional pot fi propuse pentru numire în această funcţie personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.

Art. 20. - Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar este reprezentantul unic al României în ţara în care a fost acreditat şi îl reprezintă pe Preşedintele României pe lângă şeful statului acreditar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.