Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri despre dopații de la Rio: Specialiștii spun totul

www.all-len-all.com
doping

Observatorii Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) au acuzat problemele "serioase" cu care s-au confruntat, din punct de vedere logistic, cu ocazia controalelor efectuate în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, într-un raport dat publicității joi. Invitați în Brazilia de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO), experții independenți ai AMA eu expus, între altele, cazurile unor sportivi așteptați dar care "nu au putut fi găsiți" pentru a fi testați antidoping.

Obiectivele zilnice de testare în afara competiției, în Satul Olimpic, nu au fost atinse, în parte din cauza absenței personalului instruit corect, în special cel care trebuia să-i ghideze pe sportivi pe parcursul procedurii. "În fapt, de multe ori doar 50% sau mai puțin din aceste teste au fost efectuate", dezvăluie raportul, citat de AFP. Probleme au existat, de asemenea, și în timpul competiției, când însoțitorilor le-a fost interzis accesul în anumite zone, fiind împiedicați așadar să-i escorteze pe sportivi către controalele antidoping.

O parte importantă a personalului nu a fost suficient formată pentru a putea preleva eșantioane, se mai arată în document. În aceste circumstanțe, Jonathan Taylor, care a condus echipa de 10 observatori, a afirmat că programul antidoping "implementat și monitorizat de CIO a permis atingerea mai multe rezultate pozitive". "În ciuda problemelor de personal, a constrângerilor legate de resurse și alte dificultăți logistice, CIO trebuie să fie felicitată pentru adoptarea noilor metode în executarea programului antidoping olimpic, precum și pentru alte inițiative, precum unitatea de gestionare a Pașaportului biologic al sportivului (UGPBA), pentru perioada Jocurilor, și stabilirea unei divizii a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) ca instanță de audiere pe tema dopajului", a precizat Taylor.

Dopajul rămâne un subiect arzător în mișcarea olimpică. Înaintea JO 2016, un imens scandal de dopaj de stat a făcut ca Rusia să fie lipsită de 110 sportivi la Rio, majoritatea acestora fiind atleți. Existența acestui sistem de dopaj de stat a fost dezvăluită de un raport comandat de AMA juristului canadian Richard McLaren, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.