Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI din campania lui Trump: Mega-inginerie psihologică și legătura cu Brexit/ VIDEO

oameni

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar putea să nu mai pară atât de surprinzătoare pe măsură ce ies la iveală detalii din culisele campaniei. O mega-operațiune de manevrare psihologică a maselor a fost pusă în scenă de o companie care a lucrat și pentru campania LEAVE la referendumul pentru Brexit. Doar în luna septembrie, compania a încasat 5 milioane de dolari de la Donald Trump.

Vezi și: Trump revine: Musulmanii, INTERZIȘI. Primele incidente islamofobe/ UPDATE

Cambridge Analytica (CA) este o societate privată care combină exploatarea datelor, analiza lor cu comunicarea strategică pentru procesul electoral. A fost creată în 2013, ca o emanație a societăţii britanice mama SCL Groupe, pentru a participa la politica americană, notează enational.ro. Societatea este puternic finanţată de familia miliardarului Robert Mercer. În 2016, CA a început să lucreze pentru campania prezidenţială a lui Donald Trump. SCL Groupe se autodefineşte „un organism de gestiune a alegerilor mondiale”, cunoscut pentru participarea „la campanii de dezinformare militară”. Participarea SCL în politică mondială s-a făcut cu predilecţie în ţările în curs de dezvoltare, unde serviciile firmei au fost utilizate de militari şi de politicieni pentru studierea şi manipularea opiniei publice şi a opţiunilor politice.

Cambridge Analytica a strâns date despre epste 200 de milioane de americani. Matthew Oczkowski, unul dintre oamenii care s-au ocupat de campania pentru Trump, a recunoscut într-un interviu pentru CBS News că datele provin istoricul votului, istoricul cumpărăturilor, date online și alte tipuri de date, în total peste 5000 de indicatori pentru fiecare persoană. În funcție de profilul astfel creat, mesajele au putut fi transmise personalizat, având certitudinea că reprezintă ideile cu care alegătorul rezonează.

Vezi și: SONDAJ intern PNL: surpriză URIAȘĂ la alegerile parlamentare. PROBLEME pentru PSD (surse)

„Astăzi, în SUA, putem modela personalitatea fiecărui adult de-a lungul teritoriului SUA, aproximativ 230 milioane de persoane”, declara, luna trecută, Alexander Nix, director executiv al CA.

Pentru a identifica cât mai precis publicul ţintă, CA foloseşte sistemul OCEAN, o scară de trăsături ale personalităţilor alegătorilor. Utilizând ceea ce CA numeşte „microtargeting comportamental”, experţii spun că pot prezice nevoile subiecţilor şi modalitatea în care aceste nevoi, dorinţe, se pot schimba. CA obţine o mare parte din datele cu privire la personalitatea subiecţilor din anchetele online pe care le face continuu. Însă pentru a selecţiona cetăţeni susceptibili de a deveni militanţi, SCL a strâns în secret datele personale ale milioane de alegători. Pentru fiecare subiect a stabilit un grafic a personalităţii utilizând 240 de întrebări ale testelor NEO PI-R (Neuroticism-Extraversion-Openness Personality Inventory-Revised). Pe această baza, SCL a identificat subiecţi care constituie militanţi sinceri şi manipulabili, apoi a elaborat argumente personalizate pentru a-i convinge.

Vezi și: Hillary Clinton nu scapă de problemele cu justiția. Anunțul făcut de un apropiat al lui Trump

Utilizând aceste informaţii, CA l-a ajutat pe Trump să înţeleagă manieră în care o persoană poate fi influenţată în favoarea sa. Amănunt cu amănunt, de la limbajul corporal, la retorică agresivă, naţionalistă, la atacul direct. Un candidat ieşit din tipare, antisistem, inclusiv vestimentar: cravate ţipătoare, nepotrivit de lungi, sacouri ce păreau că-i ajung până la genunchi, şepci multicolore. Aparent un clovn. Însă în această combinaţie pestriţă americanii au văzut culorile vremurilor bune, anii 60, 70, 80, când o întreagă naţiune îşi afirmă libertatea de a fuma şi a trage cu puşcă iar benzina costa mai puţin ca apa de la robinet, mai notează sursa citată.

+++

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.