Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI după zeci de ani: URSS a mai intervenit în Siria de cel puțin 2 ori

siria

Uniunea Sovietică a trimis în secret în anul 1983 trupe şi armament în apropierea capitalei siriene Damasc, reuşind astfel să prevină declanşarea unui nou război între Siria şi Israel, relatează vineri agenţia EFE pe baza mărturiei unuia dintre participanţii la acea operaţiune.

Vezi și: Situația scapă de sub control în Finlanda. S-au format miliții de autoapărare contra imigranților

Potrivit lui Valeri Anisimov, la fel cum a procedat recent actualul preşedinte Bashar al-Assad obţinând sprijinul Rusiei, şi tatăl acestuia, Hafez al-Assad, aflat atunci la putere la Damasc, a reuşit să convingă Moscova să intervină pentru a apăra Siria, ţară căreia Israelul i-a distrus în conflictul din 1982 aproape întreaga apărare antiaeriană. 

Deşi acel conflict se încheiase oficial, sirienii şi israelienii continuau să se confrunte indirect în războiul civil din Liban şi exista riscul unei acţiuni militare israeliene împotriva Siriei. Prin urmare, URSS a decis să intervină pentru a-şi apăra aliatul din Orientul Mijlociu. 

Astfel, mii de soldaţi, îmbrăcaţi în ţărani, s-au îmbarcat pe şase nave militare în portul ucrainean Nikolaev, având ca destinaţie baza navală de la Tartus (Siria), fără să ştie însă unde vor ajunge şi nici care va fi misiunea lor. Deşi călătoreau cu nave de război, oficial ei erau simpli turişti, 'câştigători ai unor competiţii socialiste' plecaţi într-o croazieră pe Mediterana. Au fost de asemenea instruiţi ca atunci când navele vor traversa Strâmtoarea Bosfor să nu iasă în niciun caz pe punte. 

'Abia când am ajuns la Tartus ne-au spus că vom avea o misiune în Siria. Ne-au dat arme şi uniforme fără însemne. Pe 15 ianuarie (1983) ne-am ocupat poziţiile de luptă în apropiere de Damasc. Ştiam că suntem invincibili. Uniunea Sovietică era o mare putere', afirmă militarul citat. 

El menţionează de asemenea că în acelaşi timp au fost amplasate în zonă rachete antiaeriene S-200, cele mai moderne sisteme aflate atunci în dotarea armatei sovietice. Totuşi, deşi avioanele israeliene mai pătrundeau în spaţiul aerian sirian, Hafez al-Assad le-a cerut sovieticilor să nu le doboare, pentru a nu provoca un nou război deschis. Conform militarului rus, în prezent veteran, această operaţiune secretă s-a încheiat după un an şi jumătate. 

Acesta mai susţine că şi în timpul unui alt conflict armat ce a opus Israelul şi ţările arabe, respectiv războiul de Yom Kippur în anul 1973, Moscova a desfăşurat o altă operaţiune secretă, o escadrilă de avioane sovietice amplasată la baza aeriană de la Latakia angajându-se atunci direct în lupte. Dar niciuna dintre aceste operaţiuni nu a fost până în prezent recunoscută oficial de autorităţile de la Moscova. AGERPRES

Vezi și: România tremură! Statul Islamic anunță asaltul asupra creștinilor din Balcani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.