Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri incendiare despre dezastrul de pe Arena Naţională: Unde au ajuns zeci de milioane de euro

Arena Nationala

Cătălin Tolontan continuă seria dezvăluirilor despre cel mai mare stadion al ţării, închis de luni întregi din cauza faptului că nu are aviz de la ISU. Jurnalistul scoate la iveală amănunte şi sume ameţitoare. Tolontan relatează, pe propriul blog, cum s-au "evaporat" sume uriaşe.

Vezi şi: Mircea Badea, atac dur la adresa descoperitului Turcescu: 'A lins clanţe'

"Constructorul stadionului Naţional. a primit 20 de milioane de euro doar din indexări. Preţul final al Stadionului Naţional a fost de 207 milioane de euro cu TVA. Plățile pentru arenă arată că 10% din suma achitată de Primărie lui Max Bogl reprezintă nu lucrări, ci ”actualizări și revizuiri de preţ”. Prețul Stadionului Național este de 856 de milioane de lei cu TVA, aproximativ 207 milioane de euro luînd în calcul cursul valutar al anilor în care s-au plătit sumele. E mai mult decît dublul investiției aprobate inițial. Din acești bani, 90 de milioane de lei au fost plătiți nu pentru lucrări, ci pentru ”actualizări și revizuiri de preț”. ”Actualizarea și revizuirea prețului” este o metodă cvasigenerală prin care firmele care lucrează cu statul se protejează de inflație și de creșterea costurilor. Coincidența face ca statul care în 2010 indexa negativ veniturile angajaților săi să fie același care indexa pozitiv veniturile firmelor care lucrau pentru el, inclusiv pe cele ale mutinaționalei care construia Stadionul Național.

Citeşte şi: Traian Băsescu face rechizitoriul justiţiei: 'Nu poate fi un spectacol'

În cazul unei investiții foarte mari, cum a fost cea a arenei, suma pe care Primăria a prins-o în contract, apoi a evaluat-o conform datelor statistice și în final a plătit-o ajunge ea însăși la o valoare remarcabilă: Max Bogl a încasat, cu TVA, 90 de milioane de lei drept ”actualizare de preț”. Ei singuri, acești bani reprezintă jumătate din prețul stadionului cu 30.000 de locuri de la Cluj. Reglajele financiare plătite de Primăria București au fost cu atît mai mari cu cît prețul Stadionului Național a crescut. Oricît de populist sună, ecuația stadionului bucureștean poate fi rezumată și așa: cetățenii ”neindexați” și neprotejați financiar asigură protecția de risc și indexarea veniturilor firmelor care cîștigă investiții publice.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu îi spune nu lui Traian Băsescu: Nu vreau să am de-a face cu el

Max Bogl nu e singurul beneficiar al actualizărilor. Louis Berger, firma americană care a consiliat primăria la stadion, a primit și ea aproape 200.000 de euro drept actualizări. Louis Berger sînt cei care au atras atenția asupra ineficienței acoperișului retractabil, dar sfatul lor a fost ignorat", a mai spus Cătălin Tolontan.

Vezi şi: Grapini loveşte din nou: 'Ne îndreptăm spre dictatură'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.