Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri incredibile ale jurnalistului Mirel Curea, la comisia SIPA: Cunosc oameni care au trebuit să joace cum li se cântă

SIPA

Jurnaliştii Mirel Curea şi Dan Andronic au vorbit, miercuri, la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA despre seria de articole publicate în "Evenimentul zilei" privind fondul arhivistic al Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie. Mirel Curea a afirmat că o anchetă privind arhiva SIPA ar trebui să analizeze nu doar cele întâmplate în ultimii opt - zece ani, în contextul în care informaţiile de acolo au fost folosite pentru şantajarea unor magistraţi, jurişti, avocaţi care "ar fi avut un fond uman şi profesional foarte bun", dar "au trebuit să joace cum li se cântă".

"De acolo au plecat extraordinar de multe rele. Cunosc oameni - magistraţi, jurişti, avocaţi - care ar fi avut un fond uman şi profesional foarte bun şi care au trebuit să joace cum li se cântă. Li s-a distrus un parcurs profesional care ar fi fost onorabil şi nu au avut încotro. Nu au făcut doar un mic compromis, de ăsta românesc, balcanic, ci au jucat cum li s-a cântat, din pricina unor mizerii din trecutul lor, mai mult sau mai puţin omeneşti, cu care au fost şantajaţi. Sunt oameni care au vorbit de lucrul ăsta, care au povestit cum li s-a amputat un anume parcurs. Unii dintre ei au avut tăria sau posibilitatea să îşi schimbe parcursul profesional. Alţii nu au avut această alternativă şi atunci au executat ce li s-a dictat", a precizat Mirel Curea.

El a menţionat că multe informaţii despre istoricul acestei instituţii le-a obţinut de la generalul Dan Gheorghe, fost director adjunct al Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie. Curea a atras atenţia asupra faptului că, potrivit datelor pe care le deţine, ofiţerii care activau în SIPA începuseră să acorde o atenţie din ce în ce mai mare avocaţilor.

"SIPA s-a format pe baza arhivei, a bazei de date, preluate de la fosta Direcţie I a Securităţii statului, care se ocupa de culegerea de informaţii, de stăpânirea informativă a domeniului justiţie, sănătate, sport, artă, cultură, învăţământ. Acolo erau o serie de documente, date, dosare întocmite înainte de 1989 despre judecători, procurori, avocaţi. Acelea au fost documentele de bază pe care s-a format arhiva SIPA. Tot de la el - şi de la alţi ofiţeri de informaţii, fie activi, fie rezervişti (...) - am aflat că în continuare ofiţerii care activau în SIPA se ocupau cu cunoaşterea informativă a aceluiaşi domeniu: justiţia. Adică lucrau informativ pe procurori, judecători şi - din ce am putut eu deduce - a început să se acorde o atenţie din ce în ce mai mare avocaţilor", a declarat el.

La rândul său, jurnalistul Dan Andronic a precizat că l-a cunoscut pe răposatul general Dan Gheorghe şi că seria de articole în care a făcut referire la fondul arhivistic al SIPA s-a bazat pe mărturii şi declaraţii, dar şi pe două note ale unor foşti ofiţeri SIPA. "Am stat de vorbă cu o parte din membrii comisiilor de inventariere în aşa fel încât să îmi formez o imagine cât mai exactă. (...) O să vă pun la dispoziţie şi acel fragment din raportul comisiei de inventariere care a ajuns la mine şi care de fapt a declanşat tot acest scandal. Pe scurt, este vorba despre faptul că la un anumit moment, în 2005, s-au constituit nişte comisii de inventariere a căror activitate a ridicat foarte multe semne de întrebare. Potrivit fragmentului pe care l-am publicat în mai 2017, vorbeam de rescrierea hard disk-urilor unităţii SIPA - prin ştergere mai pot fi recuperate anumite date, prin rescriere, mai ales de către nişte profesionişti, lucrurile devine foarte complicate - într-un spaţiu extrem de apropiat arhivei SIPA a existat un xerox ultraperformant, în care unii membri ai comisiei de inventariere, care a elaborat acel raport, mi-au spus că au găsit chiar documente uitate acolo. Deci, în mod cert au fost copiate. Aveau un contor undeva pe la 3.000 de pagini copiate. Din relatările lor, camerele de supraveghere care erau instalate de o regie care aparţinea de SRI nu au funcţionat timp de trei luni şi nimeni nu a sesizat acest lucru", a declarat Andronic, anunţă Agerpres.

El a precizat că "există ipoteza unor incidente de securitate" şi că în arhiva SIPA ar fi intrat persoane care nu aveau certificat ORNISS, chiar dacă arhiva respectivă cuprindea şi documente clasificate SSID (strict secret de importanţă deosebită). El a menţionat că, potrivit mărturiilor unor ofiţeri SIPA, la începutul lunii ianuarie 2005 Monica Macovei şi Dan Tapalagă au pătruns în arhiva SIPA şi au stat câteva ore acolo.

"Nu ştiu dacă au fost supravegheaţi sau nu. Mai mult, mi s-a spus că la plecare Monica Macovei a luat registrul de documente secrete şi a plecat cu el. Nu ştiu dacă s-a făcut proces verbal, nu ştiu dacă avea dreptul - la cât am căutat şi am încercat să aflu - lucrurile astea încălcau flagrant toate normele de securitate. Registrul de documente secrete a fost returnat celor care se ocupau de arhivă în momentul în care a fost numit un nou şef, procurorul Dobocan", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.