Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluirile lui Tolontan: Ce s-a întâmplat, de fapt, în cazul creditului luat de Udrea de la BRD

gala bute

Cătălin Tolontan, unul dintre jurnaliștii care a investigat cel mai mult Dosarul Gala Bute, face dezvăluiri noi despre creditul luat de Elena Udrea de la BRD. Tolontan spune că banca și-a încasat dobânzile în Gala Bute din banii publici fraudați prin clienții politici ai Elenei Udrea.

Citește și: Ce i se poate întâmpla lui Traian Băsescu: Victor Ponta amenință că va fi folosită forța

”Pe 28 și 29 decembrie 2011, prin ordinele de plată 5071 și 5072, Termogaz plătește 3.000.000 de lei către Europlus Computers, compania lui Rudel Obreja.

În aceeași zi de joi, 29 decembrie 2011, Rudel Obreja achită către BRD dobînzile pentru creditul de 10.000.000 de lei. Restul îl pune în depozite și, pe 8 februarie 2012, achită integral creditul la Societe Generale.

Citește și: De NERATAT Imaginile cu Jean Claude-Juncker când îl pălmuiește pe 'dictatorul' Viktor Orban / VIDEO

Cadoul făcut de Termogaz provenea din banii plătiți de ministerul Elenei Udrea. Termogaz însuși a fost definiția clientului politic.

Cînd am scris asta în urmă cu un an, Elena Udrea a amenințat că se gîndește să ne dea în judecată.

Pe 25 aprilie 2014, Gazeta publica istoria succintă a Termogaz: ”În 2005, Termogaz avea afaceri de 6 milioane de lei. Atinge 55 de milioane de lei în 2008. De aproape 10 ori mai mult în trei ani! Pentru ea, criza aproape că n-a existat. Între atîtea întreprinderi suferinde, Termogaz realizează o performanţă strălucitoare, mai ales avînd în vedere că e în afacerile de construcţii, reţele electrice, pîrtii de schi, în care, teoretic, statul și-a redus investițiile. Cele mai multe și mai grase sînt contractele cu ministerul Elenei Udrea”.

Citește și: Eduard Hellvig, noul șef al SRI, dă ordine în Serviciu de față cu Florian Coldea

Continuarea din ziar suna astfel: ”Udrea i-a plătit 8 milioane de lei lui Obreja în ultima săptămînă a ministeriatului său, pe 1 februarie 2012. Ce n-a pus ea a pus Termogaz: 2 milioane de lei pe un contract cu un obiect încă necunoscut. Termogaz a plătit din obligație această sumă pentru ca Obreja să-și achite creditul – spune o sursă a ziarului”.

Singura eroare a acelor rînduri a fost suma. Într-adevăr 2 milioane a folosit Obreja de la Termogaz pentru credit, dar Gărdean îi plătise mai mult cu 1 milion. În rest, sursele au fost inestimabile, iar obiectul contractului a fost dezvăluit de DNA în 2015.

Articolul care marca triada Udrea – Gala Bute – Termogaz l-a enervat pe ministru. Mai ales că o sursă a ziarului, citată în articol, susținea că «SRI a trimis de-a lungul anilor zeci de informări despre Termogaz și celelalte firme apropiate lor, dar nimeni nu le-a luat în seamă».

Avea să treacă un an și ceva pînă cînd fostul președinte Traian Băsescu a făcut public în mai 2015 că a primit informări de la servicii privitoare la relațiile dintre Termogaz și unii dintre oamenii din MDRT și că i le-a înaintat Elenei Udrea.

Pe vremea aceea însă, Elena Udrea a spus că ”anchetele gsp sînt parte a unei campanii pe care o duc de ani de zile împotriva mea” și că ”domnul Tolontan să se aștepte inclusiv să-l dau în judecată”.

După plecarea Elenei Udrea din guvern, afacerile Termogaz au decăzut chiar mai repede decît au sporit și compania a intrat în insolvență.

Să revenim la BRD, cea fără de care Gala nu s-ar fi putut derula.

”Doamna a sunat la marele șef din turnul BRD și marele șef din turn l-a sunat la rîndu-i pe marele șef din Sucursala Academiei”, spunea în 2013 o altă sursă a ziarului. Marele Șef din turn era Sorin Popa, director general adjunct al băncii, prezent în sistem încă din momentul vînzării către francezi, amic nu doar cu Elena Udrea, ci și cu Bebe Ionescu, șeful FPS în momentul privatizării BRD, după cum strigă Victor Ciutacu de cîteva zile la TV fără să-l bage nimeni în seamă.

Întrebarea corectă pe care și-o pun oamenii este: de ce BRD a riscat atît de mult în Gala Bute numai ca să-i facă un serviciu Elenei Udrea?

De ce și-a pus reputația în joc și, mai ales, de ce a dat credite aprioric perdante de zeci de milioane de euro către elita politică?! Pe astea nu le-a mai luat niciodată înapoi, măcar, din punctul ei de vedere, în Gala Bute banca și-a făcut treaba, a primit banii, murdari, printr-o filieră care a ajuns obiect de proces penal, dar i-a primit!

Inclusiv dobînzile le-a încasat, după cum arată DNA, din banii pe care Termogaz îi luase de la primăria din Lupeni. O megacorporație bancară își marchează profitul din banii unei comunități umane falite! E și acesta un rezumat al Galei Bute.

Dar, în celelalte cazuri, inclusiv în cel al creditului personal de 3 milioane de euro către Elena Udrea, de ce a acceptat banca o pierdere? Pentru că, pe alte părți, BRD a cîștigat însutit.

BRD a devenit seiful de unde multe sute de mii din puțin peste milionul de angajați la stat își primesc salariul. Banca prin care se derulează plățile multor ministere. Inclusiv plățile unor mari fonduri europene. Că și Gala Bute asta s-a dorit, o operațiune pe bani europeni.

Creditele-mită și-au atins probabil scopul.

Acum, BRD susține, prin vocea șefului Philippe Charles Lhotte, că toată operațiunea a fost creația unor directori alogeni. Probabil că, într-adevăr, cum se întîmplă de fiecare dată cînd se dă verde la furat, lucrurile au scăpat de sub control și directorii și-au făcut și propriul interes. Dar cine a inițiat și protejat acțiunea de cumpărare a bunăvoinței politicienilor, evidențiată de cercetarea DIICOT?”, scrie Tolontan pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.