Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dictatură în Turcia: Erdogan ameninţă Curtea Constituţională pentru că a eliberat jurnaliști

erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat vineri Curtea Constituţională, care a pus în libertate doi jurnalişti adversari ai regimului său, ameninţând că va pune în cauză existenţa instituţiei dacă aceasta va recidiva, relatează AFP.

''Curtea Constituţională sper că nu va încerca să recidiveze într-un mod în care va pune în chestiune existenţa şi legitimitatea sa'', a declarat Erdogan într-un discurs public în Burdur (sud-vest), transmis de către posturile de televiziune. Can Dündar, redactor-şef al cotidianului Cumhuriyet, şi Erdem Gül, şeful biroului din Ankara al publicaţiei, au fost încarceraţi în noiembrie pentru spionaj, divulgarea de secrete de stat şi tentativă de lovitură de stat pentru că au relatat în articolele lor despre livrările de arme ale Ankarei către rebelii islamişti în Siria. Curtea Constituţională a ordonat eliberarea lor în februarie, după 92 de zile de detenţie, dar ei urmează să fie judecaţi începând din 25 martie şi riscă închisoarea pe viaţă.

Citeşte şi: Irakul, la un pas de un dezastru biblic: Totul atârnă de 'un fir de aţă' / VIDEO

Furios, şeful statului turc şi-a înmulţit criticile publice la adresa instituţiei, afirmând că ''nu are respect'' şi ''nu se va supune'' deciziei acesteia, reaminteşte AFP. Vineri, el i-a acuzat pe membrii instituţiei că au emis o hotărâre ''împotriva ţării şi a poporului''. Curtea Constituţională rămâne unul dintre puţinele organisme ale statului care nu este controlat de către Erdogan, aflat la putere din 2003. Încarcerarea celor doi jurnalişti şi criticile preşedintelui islamo-conservator împotriva Curţii Constituţionale au stârnit proteste în Turcia şi în străinătate, amplificând temerile detractorilor săi, care îl acuză de derivă autoritară.

Vezi şi: Vladimir Putin se implică după ce Maria Şarapova a fost prinsă dopată: Ce a decis președintele

În urmă cu o săptămână, justiţia turcă a plasat sub tutelă importantul grup de presă de opoziţie Zaman, apropiat de inamicul lui Erdogan, clericul Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA. Turcia ocupă poziţia 149 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei stabilit de către organizaţia Reporteri fără Frontiere, anunţă Agerpres.

Citeşte şi: DOLIU uriaș în sportul mondial: Iolanda Balaș a încetat din viață

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.