Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dificultățile lui Dragnea, speranțe pentru PNL. Ce efect de bumerang ar putea avea migrația spre PRU

blaga gorghiu bologan

Liberalii își freacă încântați mâinile privind cum  mult trâmbița disciplină social-democrată se duce  pe apa sâmbetei prin plecările  către noul UNPR,  mica  formațiune a lui Bogdan Diaconu.  Hemoragiile  suferite de  partidul lui Liviu Dragnea  și  perspectiva participării la alegerile parlamentare a  unui mic partid care să rupă  câteva  procente, puține  dar valoroase  din  zestrea electorală a  PSD, poate  de veni un cadou  nesperat pentru conducerea  PNL.

În prezent,  14 parlamentari din PSD, PMP și chiar PNL și-au  părăsit  formațiunile  pentru a  intra în PRU, iar  mișcare   pare a  fi departe  de a fi încetat.  Totul, deoarece,  Liviu Dragnea a dorit să obțină controlul absolut al alcătuirii listelor parlamentare, iar  vechii prieteni  și  colaboratori ai fostului premier Victor Ponta s-au trezit înafara  jocului cu  locuri eligibile din PSD. Dacă, până la încheierea ultimei sesiuni parlamentare, Partidul România Unită reușește să își facă grupuri parlamentare în cele două camere, atunci, conform legii, va beneficia de posibilitatea de a avea reprezentanți în toate secțiile de votare, singura metodă  pentru  un partid mic de a-și securiza voturile obținute și a-și oferi o șansă  în plus de a  intra  în viitorul legislativ.

În tabăra PNL,  mănușa  aruncată indirect de Ponta actualei conduceri social-democrate  este  privită mai mult decât cu un simplu interes.  Așa cum ALDE  a  fost creat  pentru a rupe  din  bazinul tradițional  al PNL, PRU ar  putea  funcționa pe același principiu pe  zona stângii politice,  speră liderii liberali. Cu un PSD care ar obține doar 35-37% în alegeri, șansele social-democraților de a forma viitoarea majoritate parlamentară se reduc drastic.  "Orice  reducere a  diferenței  dintre noi și  PSD poate relansa lupta  pentru constituirea viitoarei majorități parlamentare, iar PSD nu va  putea  deveni vioara întâi a  negocierilor pentru  noul  Guvern", ne-au explicat surse  din conducerea PNL, miza noii mișcări politice.

Cu tot cu  parlamentarii ALDE și UDMR, șansele PSD de a  crea o coaliție de peste 50% ar deveni  improbabile. Mai mult, pentru PNL  ar însemna gura de oxigen  mult  visată și șansa ca președintele Klaus Iohannis să-l poată nominaliza pe Dacian Cioloș să formeze  un nou Executiv mixt  din tehnocrați și politicieni, susținut de PNL, UDMR, PMP și minorități.

O  eventuală reducere a ecartului dintre PSD și PNL  la parlamentare s-ar resimți  și în cazul redistribuirii voturilor partidelor mici care nu  vor  trece pragul de cinci procente. În viziunea liderilor PNL, chiar dacă parlamentarii migrați la PRU   au o anumită influență și capital local, în lipsa unor organizații  puternice  în teritoriu, acest partid nu poate obține decât două-trei procente,  insuficient pentru accederea în Parlament, dar îndeajuns pentru ca la redistribuirea  voturilor și, implicit, a mandatelor, PSD să nu mai  fie  atât de favorizat în relația  cu PNL.

Ar mai  fi încă un beneficiu, spun liberalii. O parte  din proprii parlamentari care nu se  vor mai regăsi pe lista PNL  pentru locurile  eligibile de candidați, ar putea să facă un serviciu partidului și să se transfere la PRU, așa cum a  procedat deja Sorin Teju, diminuând astfel presiunea  deja existentă pe conducerea  din Modrogan.  Conform surselor citate,  nu există zi în care  diverși deputați și senatori liberali să nu-și facă  pelerinajul de rigoare la sediul central, în speranța   obținerii unui cec în alb pentru una  din candidaturile   considerate eligibile la alegerile din decembrie.

Cee ce  uită însă liderii  liberali să învețe este însă lecția trecutului. Acum patru ani, PP-DD profita de nemulțumirea electoratului față de  ofertele  vechilor partide pentru a  aduna  voturile  acestei categorii și intra în  Parlament. Ulterior, majoritatea parlamentarilor acestei formațiuni s-au topit în PSD și fostul UNPR. În prezent, situația nu s-a schimbat, ba  chiar s-a înrăutățit pentru  partidele tradiționale: încă există o pătură importantă de  nehotărâți, cărora li s-a adăugat un electorat  anti-dreapta, dar care nu este dispus  deloc să voteze cu PSD, așa cum există un electorat anti-stânga, deloc convins să-și dea  votul pentru PNL.  De această situație pot  profita partidele mici, încă netestate electoral într-un astfel de  scrutin, precum USR, PRU, care pot  accede astfel în  viitorul legislativ, doar  pentru a fi ulterior jumulite de zestrea de  deputați și senatori, o tactică la care PSD este campion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.