Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dilema lui Cioloș

ciolos la vot

PNL a sugerat (pentru a câta oară) că este deschis să îl primească pe Cioloș în brațele și pe listele sale. Cristian Ghinea a lăsat să se înțeleagă că premierul ar putea candida în alegeri împreună cu echipa sa.

Citiți și: Primul ministru tehnocrat care ia în calcul o candidatură la parlamentare: Cioloș decide

Imediat Nicușor Dan a spus că ar fi interesat să primească miniștri din cabinetul Cioloș. Într-un gest oarecum subtil, Dan a dat nume specifice de miniștri. Cu intenție sau nu, USR lasă impresia unei mai mici disperării decât cea din PNL.

Citiți și: Nicușor Dan îl vrea pe Cioloș în USR. Încă doi miniștri vizați/ VIDEO

Puzderia de sondaje cu metodologie necomunicată sugerează că problema este una serioasă și chiar se fac jocuri și se discută oferte,

Cine sunt ofertanții

Pentru USR fi o mare victorie să intre în Parlament. Apoi, ar putea să fie partener minor într-o coaliție de guvernare. Dar interesul său este să stea în opoziție patru ani și, pe urmă, să poarte bătălia cea mare pentru schimbarea clasei politice în 2020.

USR este un proiect prin excelență politic, fără ca neapărat membrii săi vrea sau să știe asta.

PNL, în schimb, mai trăiește în speranța guvernării. Partidul a fost prea „greu”, prea umflat cu structuri locale ca să facă o reformă internă profundă. Pentru mulți din membrii săi alegerea este între guvernare moartea politică.

Pe cine să aleagă premierul?

Făcând aceste observații, trebuie să ne întrebăm mai departe ce fel de grup este în jurul lui Cioloș. Este un grup pus pe construcții politice pe termen mediu sau un grup pus pe guvernare.

  • Cioloș a fost adus să guverneze. Dacă vroia să facă o construcție politică pe termen lung putea să își fi făcut și singur nu a avut nevoie neapărată de Nicușor Dan și Clotilde Armand.
  • Dacă premierul are o datorie personală către cineva, acel (acei) cineva îl vor la guvernare și nu să facă o construcție de patru ani. Dacă vroiau altceva... știți dumneavoastră... făceau altceva.
  • Cei ce fac echipă cu premierul tot să guverneze vor. Ghinea sau Voiculescu nu sunt oameni lipsiți de o minimă experiență organizatorică și nu îi împiedica nimeni să își facă o formațiune politică dacă doreau. Este adevărat că Ghinea a flirtat cu ideea de partid nou de prin 2012 (cel puțin). Dar nu a luat nici o acțiune decisivă în acest sens.
  • Nici unul din echipa premierului nu are abilități electorale dovedite. Nu spun prin asta că nu ar putea lua voturi, ci că modul lor de a gândi accesul la putere este unul în care alții fac munca electorală pentru ei.

Astfel, șansele USR de a atrage tehnocrați sunt mai degrabă mici. Cântecele de sirenă ale USR nu sunt, totuși, fără rost. Când/dacă PNC se va apropia de PNL, Nicușor Dan va putea spune fără să mintă că a încercat să unifice „forțele binelui”.

Citiți și: Dragnea începe marșul trădării

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.