Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomat: Londra ar putea sa nu declanseze 'niciodata' iesirea din UE

brexit

Regatul Unit ar putea sa nu declanseze 'niciodata' iesirea sa din Uniunea Europeana, în pofida victoriei Brexit la referendumul de joia trecuta, a estimat duminica un diplomat european, citat de AFP.

'Sentimentul meu personal este ca nu vor notifica niciodata' UE asupra intentiei lor de a parasi Uniunea, a declarat acest diplomat, sub rezerva anonimatului.

În conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007, care nu a fost utilizat niciodata pâna în prezent, pentru a-si angaja retragerea, Regatul Unit trebuie sa notifice Consiliul European, compus din sefi de stat si de guvern din tarile membre, cu privire la intentia sa de a parasi Uniunea si apoi sa negocieze timp de doi ani, cel mult, 'un acord de retragere'.

'Noi dorim ca Londra sa declanseze articolul 50 acum pentru ca sa existe o claritate. Cum însa nu îi putem forta, ma astept ca ei sa-si ia timp pentru aceasta', a declarat acelasi diplomat. 'Si nu exclud, acesta este sentimentul meu personal, ca ei ar putea sa nu o faca niciodata', a mai adaugat el.

În pofida presiunii crescânde din partea oficialilor europeni, premierul conservator David Cameron, pro-UE, nu ar trebui sa înceapa procedura de iesire din Uniune de marti la Bruxelles, când debuteaza un summit european de doua zile, potrivit unui responsabil european.

'Nu ne asteptam ca, în acest stadiu, Cameron sa declanseze articolul 50', a declarat acelasi responsabil european, sub rezerva anonimatului.

Anuntându-si demisia dupa victoria Brexit, Cameron a precizat ca îsi va parasi functia abia în luna octombrie si ca îi revine succesorului sau obligatia sa declanseze procesul de retragere si negocierea acestuia cu Bruxellesul.

Potrivit partenerilor europeni, procedura ar trebui lansata de Craciun, cel mai târziu.

'Nu pot exista negocieri cu Regatul Unit, atât timp cât nu exista nicio notificare', a declarat diplomatul european.

Ministrii de externe ai celor sase tari fondatoare ai blocului european au cerut sâmbata Londrei sa demareze procesul de iesire 'cât mai repede posibil'.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat nerabdarea Bruxellesului.

'Nu înteleg de ce guvernul britanic trebuie sa astepte pâna în octombrie pentru a decide daca trimite sau nu scrisoarea de divort la Bruxelles. As prefera sa o faca imediat', a spus el.

Pe de alta parte, UE a primit de vineri 'mii' de e-mailuri din partea britanicilor care se declara nemultumiti de rezultatul referendumului, inclusiv din partea unora care au votat în favoarea Brexit si acum regreta. 'Este pentru prima într-un deceniu în care am primit e-mailuri incendiare de la britanici când suntem inundati cu e-mailuri de dragoste', a spus el.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.