Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Frontex cere statelor UE să aplice legislaţia europeană privind repatrierea imigranţilor

www.panorama.com.al
refugiati imigranti

Directorul Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor (Frontex), Fabrice Leggeri, a cerut miercuri statelor europene să impulsioneze repatrierea imigranţilor ilegali şi a oferit sprijinul acestui organism pentru realizarea unui asemenea demers, transmite agenţia EFE. El a făcut această declaraţie în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată la Roma, după ce a vizitat mai multe tabere de refugiaţi din Italia, ţară unde au sosit de la începutul anului 153.450 de migranţi, număr care îl depăşeşte pe cel din perioada similară a anilor trecuţi.

Directorul Frontex a confirmat că migranţii care debarcă în Italia, proveniţi în special din ţările Africii subsahariene, sunt 'majoritatea imigranţi economici şi clandestini, care nu au nevoie de protecţie'. 'Dacă nu se califică pentru a primi protecţie şi statutul de refugiat, atunci trebuie să se întoarcă. Aceasta este legea, o directivă europeană din anul 2008. Conform acestei directive, ţările trebuie să returneze imigranţii economici', a subliniat directorul Frontex. Prin urmare, el a apreciat că trebuie impulsionate repatrierile - amintind că în prezent numai 'aproximativ 40% dintre deciziile de repatriere sunt aplicate efectiv' - şi să se încheie acorduri de readmisie cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor.

Cât despre sprijinul pe care Frontex îl poate oferi în cadrul operaţiunilor de repatriere, acesta ar consta în organizarea de zboruri charter pentru returnarea migranţilor către ţările lor de origine sau cooperarea cu consulatele acestor ţări în vederea identificării migranţilor şi întocmirii documentelor de identitate, mulţi migranţi venind în Europa fără acte. Directorul Frontex a mai anunţat că a început negocierea unui acord de readmisie cu Nigeria, una dintre principalele ţări de unde provin migranţii ajunşi în Europa.

Pe de altă parte, el a confirmat că nave ale Frontex, care desfăşoară misiuni de salvare pe Mediterana, au fost atacate în apropierea coastelor Libiei, fără să se fi reuşit identificarea autorilor. În acest context, Leggeri a subliniat că, fără stabilizarea situaţiei în Libia, valul migrator nu se va opri. Haosul şi lipsa autorităţii în această ţară permit migranţilor să o traverseze pentru a se îmbarca apoi pe coastele Mediteranei în ambarcaţiuni puse la dispoziţie de traficanţi şi să ajungă astfel în Italia. Potrivit şefei misiunii Comisiei Europene la Roma, Beatrice Covassi, Italia a reuşit anul acesta să repatrieze numai 12.406 migranţi, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.