Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discursul integral al lui Klaus Iohannis la recepția oferită de Ambasada SUA

iohannis interviu germania

Preşedintele României,  Klaus Iohannis, a participat joi, 2 iulie a.c., la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România cu ocazia celei de-a 239-a aniversări a Zilei Independenţei.

Vă prezentăm textul alocuţiunii susţinute cu acest prilej:

„Mister Chargé d'Affaires Dean Thompson,

Madam,

Domnule preşedinte Constantinescu,

Domnule prim-ministru Gabriel Oprea,

Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

Excelenţele voastre, doamnelor şi domnilor ambasadori,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Stimați invitați,

Sărbătorim 239 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite. Este o bucurie să mă aflu aici, împreună cu dumneavoastră, cu această ocazie. Dați-mi voie, în numele României și al concetățenilor mei, să transmit reprezentanților Statelor Unite ale Americii și poporului american urările noastre cele mai calde și felicitări pentru Ziua Națională.

Există în istoria omenirii documente care i-au marcat evoluția. Există declarații care au făcut mai mult decât să consfințească stări de fapt, care au modelat viitorul prin forța cuvintelor, care au mișcat națiuni și au inspirat generații întregi. Declarația de Independență a Statelor Unite este un asemenea document, un reper peste secole pentru toți cei care credem cu tărie că oamenii au fost născuți egali, cu drepturi inalienabile, precum dreptul la viață, la libertate și la a-și căuta propria fericire. O națiune clădită pe aceste convingeri este o națiune care își face o misiune din apărarea libertăților și a democrației. Primiți încă o dată respectul și aprecierea noastră pentru contribuția pe care națiunea americană o are în lume în promovarea acestor principii.

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm astăzi într-un context internațional complicat. Foarte aproape de noi, norme de drept internațional au fost încălcate, drepturi și libertăți fundamentale au fost puse în pericol și noi amenințări de securitate și-au făcut loc. Avem nevoie mai mult decât oricând să fim solidari și uniți în apărarea valorilor pe care le împărtășim. Domnia legii şi statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, corecta reprezentare a intereselor cetăţenilor de către oamenii politici reprezintă adevăraţi piloni ai naţiunilor cu democraţii puternice. Pentru promovarea acestor principii niciun efort nu este prea mare.

Strategia Națională de Apărare, recent adoptată, asumă printre interesele naționale de securitate ale României apărarea și consolidarea democraţiei constituționale şi a statului de drept. Mai mult decât oricând, este necesară şi încurajarea participării civice în viaţa publică. O societate civilă activă şi implicată este una dintre cele mai bune garanţii pentru o viaţă democratică sănătoasă. În acest sens, Statele Unite reprezintă un exemplu de reuşită la care ne raportăm cu toată convingerea.

Doamnelor și domnilor,

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenenţa la NATO şi statutul de membru al Uniunii Europene, constituie un reper fundamental al politicii noastre externe şi de securitate. Parteneriatul Strategic s-a consolidat treptat şi reprezintă rezultatul unei colaborări bilaterale fructuoase, care împlinește 135 de ani în 2015. Relația deosebită care există între România și SUA are o importanță strategică pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică.

Folosesc acest prilej pentru a exprima mulţumirile noastre pentru angajamentul ferm şi durabil al SUA pentru securitatea României. România va continua să fie același partener de încredere al Statelor Unite în misiunile internaționale, inclusiv în cele care se desfășoară sub egida NATO, dar nu numai. Chiar dacă dimensiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibilă a Parteneriatului Strategic, cred cu tărie că relațiile dintre cele două state trebuie să se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de colaborare. De altfel, intensificarea colaborării cu SUA și amplificarea dialogului politic reprezintă un deziderat ferm, care se bucură de sprijinul societății și al întregii clase politice românești.

Închei cu convingerea fermă că 2015 va reprezenta un an de reper pentru relațiile dintre România și SUA, în care vom valorifica împreună toate oportunitățile. Having this in mind, please allow me to close my speech with a quote dear to me, from Martin Luther King: “The time is always right to do what is right”. Happy 4th of July!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.