Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA a aterizat în Cancelaria lui Tăriceanu. Controversa 'consilierului personal' / DOCUMENT

marcovici

DNA l-a reținut pe Marius Andrei Marcovici, fost 'consilier personal' în Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu în 2008-2009, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă și spălarea banilor. Tăriceanu spune că Marcovici nu a fost consilierul său și nu a lucrat la cabinetul său. Stiripesurse.ro a verificat raporturile de serviciu din interiorul Guvernului Tăriceanu și vă prezintă concluziile.

Procurorii DNA susțin că Marius Andrei Marcovici a făcut parte dintr-un grup infracțional alături de directorul EVZ Dan Andronic, afaceristul Remus Truica, avocatul Mihăiță Roșu și Claudiu Mateescu. Grupul a fost infiintat in noiembrie 2006 de Truică și Roșu, iar Marius Andrei Marcovici a aderat la acest grup în 2007.

În 20 mai 2008, în timp ce făcea parte din grupul infracțional, Marcovici este angajat "consilier personal la Cancelaria Prim-ministrului", potrivit declarației de avere de pe site-ul Guvernului (facsimil mai jos)

content-image

Cine a fost șeful lui Marcovici

Potrivit Legii 23/2004 pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Guvernului, aflată în vigoare la momentul faptelor semnalate de DNA, Cancelaria Primului-Ministru era "coordonată direct de primul-ministru", condusa de "şeful cancelariei, care are rang de ministru şi calitatea de ordonator principal de credite", iar "organizarea şi funcţionarea Cancelariei Primului Ministru se aprobă prin decizie a primului-ministru".

În acest sens, la scurt timp după ce a ajuns premier, Tăriceanu a emis Decizia nr.379 din 28 iunie 2005 privind organizarea si functionarea Cancelariei Primului-Ministru, în care stabilește că Şeful Cancelariei "organizeazã şi conduce întreaga activitate a Cancelariei Primului-Ministru" si "numeşte şi elibereazã din funcţie personalul din cadrul Cancelariei Primului-Ministru", printre altele.

De asemenea, șeful Cancelariei urma să fie numit direct de către premier.

La momentul săvârșirii presupuselor fapte verificate de DNA, șeful Cancelariei lui Tăriceanu era Dorin Marian, fost consilier prezidențial și șef al Administrației Președinției în 1996-2000 sub mandatul lui Emil Constantinescu, dupa care a ajuns consilier la Rompetrolul lui Dinu Patriciu (PNL).

Stiripesurse.ro a încercat să ia legătura cu Dorin Marian, însă acesta nu a răspuns apelurilor redacției până la ora publicării acestei știri.

Ce spune Tăriceanu

Premier în vremea constituirii grupului infracțional la care a aderat Marcovici, Călin Popescu Tăriceanu spune că legarea numelui său de acest caz este 'fortata' si nu are 'justificare'.

"In ceea ce-l priveste pe dl Marcovici, m-am informat, vad ca in presa este vehiculat ca a fost consilierul meu personal. Nu a fost consilierul meu personal, a lucrat la Cancelaria Guvernului, in intreg aparatul Cancelariei lucrau zeci, sute de persoane, asa incat cred ca aceasta apropiere este fortata si nu are niciun fel de justificare. Nu (mi-a cerut niciun favor), pentru ca v-am explicat ca nu a fost un consilier al meu, daca era un consilier al meu cu care sa am o interactiune, atunci poate s-ar fi putut presupune acest lucru. Avand in vedere ca nu am lucrat cu dl Marcovici, nu a lucrat la cabinetul meu, acest lucru nu se poate in niciun fel afirma", a declarat, joi, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă se simte vizat de dosarul DNA, Tăriceanu a răspuns: "Nu am cum sa fiu afectat de o astfel de afirmatie pentru ca fiecare persoana care este acuzata raspunde pentru faptele ei".

Ce spune DNA despre grupul infractional

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.