Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA dă informații despre dosarul ANRP în care Ioan Oltean a fost trimis în judecată

IOAN OLTEAN - INTREVEDERE - ORGANIZATII ROMANESTI DIN ITALIA

Cei mai mulţi dintre angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) ştiau care sunt cesionarii de drepturi litigioase protejaţi de deputatul Ioan Oltean, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie.

"Prezenţa constantă a inculpatului Oltean Ioan la ANRP şi interesul acestuia şi al inculpatei Dumitrean Crinuţa Nicoleta pentru unele dosare aflate pe rolul ANRP au făcut ca, în timp, majoritatea angajaţilor să ştie cine erau cesionarii protejaţi de inculpatul Oltean Ioan. (...) În momentul în care un dosar de despăgubire apărea pe numele cesionarului protejat, acordarea unei despăgubiri consistente şi soluţionarea foarte rapidă a dosarului ţineau de rutină şi se realizau prin parcurgerea etapelor legale doar într-un mod formal, astfel încât, indiferent câte note de observaţii conţinea dosarul din partea personalului aparatului tehnic de specialitate, fără atribuţii de decizie, se aproba suma de despăgubire foarte mare, iar această sumă era stabilită datorită complicităţii expertului evaluator desemnat", se menţionează în rechizitoriu.

Citește și: Cozmin Gușă dă vești proaste pentru PNL și PSD

Potrivit sursei citate, martorii au declarat că Ioan Oltean avea o mare influenţă asupra Crinuţei Dumitrean, iar din investigaţii a reieşit că cei doi îşi comunicau reciproc activităţile desfăşurate, cu ocazia întâlnirilor pe care le aveau la sediul ANRP.

Din declaraţiile martorilor audiaţi de DNA mai reiese că Dumitrean a fost numită politic în funcţia de preşedinte al ANRP, propunerea venind din partea organizaţiei PDL Bistriţa-Năsăud, condusă de Ioan Oltean.

Citește și: Gestul a două prezentatoare face înconjurul lumii: Ce au arătat, în direct / VIDEO

Relevantă în acest sens este declaraţia dată ca martor în dosar de Emil Boc, cel care ocupa funcţiile de premier şi preşedinte al PDL la momentul respectiv. Boc a precizat că preşedintele ANRP, la fel ca toţi secretarii de stat, era numit politic, iar propunerea Crinuţei Dumitrean a venit din partea organizaţiei din Bistriţa a PDL.

Deputatul Ioan Oltean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP, într-un dosar privind acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren din municipiul Piteşti, prejudiciul ridicându-se la aproape 100 de milioane de lei.

Citește și: Dr. Dre a fost încătușat de poliție: S-a bătut cu un șofer pe care l-a amenințat cu pistolul / VIDEO

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuţa Dumitrean de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată opt inculpaţi, cei mai mulţi fiind la data comiterii faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Citește și: Practicile sexuale bizare care au șocat lumea

Sergiu Diacomatu, la data faptelor vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Marko Atilla Gabor, membri ai aceleiaşi comisii, au fost deferiţi justiţiei pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pentru complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni au fost trimişi în judecată omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, dar şi evaluatorul Sergiu Negurici.

Citește și: Prima biserică ortodoxă ce introduce messenger pentru credincioşi / VIDEO

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi situat în municipiul Piteşti, judeţul Argeş. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce o determinase să iniţieze şi un proces.

"După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara, în calităţile menţionate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul că membrii comisiei cunoşteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă şi nu avea probleme de sănătate", se arată în comunicatul DNA.

Citește și: Celine Dion a luat-o razna după ce i-a murit soțul: Ce a putut să facă într-o emisiune TV / VIDEO

Anchetatorii susţin că membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de Ioan Oltean, care avea relaţii cu Mihai Rotaru şi cu preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean. Sprijinul s-ar fi realizat prin inducerea, faţă de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceştia ar putea să îşi piardă funcţiile în care fuseseră numiţi politic.

Terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori faţă de preţul real, ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale în acelaşi cuantum pentru beneficiarul drepturilor litigioase.

Citește și: Cea mai scumpă cină romantică din lume costă două milioane de dolari: Iată ce primești

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.