Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA: Deputatul Cristian Rizea a recunoscut TOT (rechizitoriu)

rizea

Cristian Rizea a recunoscut pe parcursul urmăririi penale acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, deşi iniţial le-a respins, potrivit rechizitoriului prin care deputatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de omul de afaceri american Lucian Colţea. 

"Iniţial, inculpatul Rizea Cristian nu a recunoscut faptele pentru care este cercetat în prezentul dosar aşa cum rezultă din declaraţia acestuia din data de 2.03.2016. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul Rizea Cristian a revenit asupra poziţiei sale procesuale şi în data de 17.03.2016 a declarat că recunoaşte săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor aşa cum au fost reţinute în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva sa", se arată în rechizitoriu. 

Conform aceleiaşi surse, inculpatul Lucian Colţea a avut o poziţie procesuală sinceră, prezentând faptele aşa cum au fost reţinute de anchetatori. 

Pe 22 martie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea, pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor. 

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Lucian Colţea, cetăţean american, care este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. 

Conform unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Cristian Rizea a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii parlamentarului, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi. 

"Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", se precizează în comunicat. 

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv, susţin procurorii. 

Rizea mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Procurorii DNA au dispus, pe 10 martie, luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune faţă de deputatul Cristian Rizea, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de arestare preventivă a acestuia. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ulterior, plângerea prin care Rizea contesta măsura controlului judiciar şi cauţiunea de 1,5 milioane lei instituite de DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.