Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA face 'curăţenie' în Învăţământ. Audieri de ULTIM MOMENT într-un nou dosar deschis după scandalul liceului din Târgu Mureş

DNA

Preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Constantin - Şerban Iosifescu, fostul secretar de stat din Ministerul Educaţiei Naţional, Monica Cristina Anisie, precum şi câţiva directori din MEN au fost invitaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru a da explicaţii într-un nou dosar deschis în cazul înfiinţării Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş.

Citeşte şi: Năstase RUPE TĂCEREA şi vine cu explicaţii despre privatizarea Petrom: 'Se face încă o confuzie...'

Surse judiciare au declarat luni, pentru AGERPRES, că noul dosar de la DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş este disjuns din cel în care au fost trimişi în judecată pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi. 

Potrivit aceloraşi surse, în urma unei acţiuni de evaluare la LTRC (privind trei calificări profesionale: ştiinţele naturii, ştiinţe sociale şi technician în administraţie), Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) ar fi susţinut că toate demersurile privind înfiinţarea instituţiei sunt în regulă, în condiţiile în care exista doar dispoziţie a inspectorului şcolar judeţean de la acea dată, Ştefan Someşan. 

Sursele citate au mai arătat că există trei autorizaţii de funcţionare provizorii, iar din acest motiv s-a semnat ordinul de autorizare. Procedura după care s-a lucrat în acest caz a fost: solicitarea şcolii, evaluarea ARACIP, care a întocmit un raport în teritoriu, după care aceasta a propus cele trei specializări spre autorizare la Ministerul Educaţiei. 

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. 
Ulterior cei doi au fost trimişi în judecată, dosarul urmând să intre în cameră preliminară la Tribunalul Mureş.

Citeşte şi: DEZVĂLUIRI - Asalt la ministrul Carmen Dan, după dosarele penale de la IGAV (presă)

În luna iunie 2017, Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ. 

Hotărârea Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă, până la soluţionarea definitivă a cauzei, decizia privind înfiinţarea LTCR este suspendată, în urma unei hotărâri definitive a instanţei, din data de 2 august 2017. 

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document stipulează că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea. 

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a LTRC, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic Bolyai Farkas din Târgu Mureş.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Audieri pe BANDĂ RULANTĂ la DNA în dosarul CNAS. 19 persoane, astăzi, în faţa procurorilor (surse) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.