Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA intervine în dezbaterea pe abuzul în serviciu: 'Jurisprudența nu reprezintă izvor de drep'

raspuns

Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un răspuns la o solicitare formulată de STIRIPESURSE.RO, comentează situaţia creată de deciziile din ultima perioadă din instanţe, cu privire la abuzul în serviciu.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea executării unei pedepse pentru abuz în serviciu, pe baza deciziei Curţii Constituţionale din 2016. CCR a stabilit că poate fi vorba despre abuz în serviciu doar dacă persoana vizată a încălcat legislaţia primară - legi, ordonanţe de urgenţă şi ordonanţe ale guvernului. Ulterior, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea unor inculpaţi pe acelaşi criteriu al încălcării legislaţiei secundare, nu a legislaţiei primare.

Vezi şi: LOVITURĂ de teatru: Ordonanţa de abrogare a OUG 13 a fost atacată în instanţă

În răspunsul oficial, DNA apreciază că afirmația potrivit căreia "s-a pus în practică dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu" nu are suport în realitate. În acest sens, DNA face trimitere la explicaţiile oferite de Parchetul General (Vezi AICI!).

"Deși jurisprudența poate avea un caracter orientativ, în legislația din România jurisprudența nu reprezintă izvor de drept", explică DNA în răspunsul pentru stiripesurse.ro.

"Din punct de vedere al dosarelor de abuz în serviciu trimise în judecată de Direcția Națională Anticorupție instanțelor de judecată, în cursul anului 2016 au fost condamnate prin decizii definitive 152 de persoane. Dintre acestea, după Decizia Curții Constituționale a României nr. 405, instanțele au pronunțat decizii de condamnare față de 71 de persoane și de achitare față de 13 persoane", mai precizează Direcţia Naţională Anticorupţie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.