Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA: La ordinul Elenei Udrea, fostul ministru Ion Ariton a făcut o ședință de parcă ar fi venit FMI

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ion Ariton, în Dosarul Gala Bute! Ariton i-a șocat pe procurori când a executat ordinul Elenei Udrea pentru ca toate companiile din cadrul ministerului pe care-l conducea, cel al Economiei, să dea bani drept sponzorizare pentru Gala Bute.

Citește și: Strigătul de DISPERARE al Elenei Udrea

Ceea ce e cu adevărat teribil e că Ariton a convocat directorii la sediul ministerului pentru a le cere bani exact ca și când ar fi avut o întâlnire cu delegația FMI.

”În cursul lunii mai 2011, inculpatul Ariton Ion le-a transmis director general al Direcţiei Planificare şi Dezvoltare Economică, şi, secretar general adjunct al ministerului, că Guvernul României a hotărât sponsorizarea Galei Bute cu o sumă totală de un milion de euro de către companiile aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Citește și: Lovitură pentru presă: Cum intervenea Elena Udrea în redacții

În acest context, la cererea ministrului, Raicu Ioana a convocat pentru ziua următoare o şedinţă la sediul ministerului, transmiţând că este obligatorie participarea directorilor tuturor companiilor. Potrivit declaraţiilor martorilor audiaţi în cauză, această procedură era folosită în mod uzual doar pentru pregătirea vizitelor delegaţiei FMI, iar ministerul nu se ocupase niciodată de realizarea de sponsorizări.

La şedinţa cu directorii companiilor Ministrul Ariton Ion a prezentat scopul întâlnirii, după care s-a deplasat într-o încăpere alăturată, fiind informat periodic cu privire la desfăşurarea discuţiei.

Citește și: CUTREMUR în dosarul lui Mircea Băsescu: Declarațiile care îl îngroapă pe Traian Băsescu

Pe parcursul întâlnirii, reprezentanţilor companiilor de stat li s-a impus încheierea de contracte de sponsorizare cu Federaţia Română de Box în cuantum de jumătate din suma pe care fiecare companie o avea disponibilă în buget la capitolul sponsorizări. În motivarea acestei solicitări s-a arătat că organizarea galei este un eveniment de interes naţional, susţinut de Guvernul României şi li s-a comunicat valoarea totală a sumelor care urmau să fie obţinute în acest mod, respectiv 1-2 milioane de euro.

Fiecare companie a indicat suma cu care poate sponsoriza evenimentul, rezultatul centralizat fiind prezentat ministrului, care a solicitat suplimentarea valorilor propuse, motiv pentru care şedinţa a fost reluată.

Astfel, suma care urma să fie sponsorizată de Nuclearelectrica le-a fost impusă de către Apan Ioana, care avea asupra sa o situaţie cu bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei societăţi.

Întrucât sumele disponibile în bugetul fiecărei companii pentru sponsorizări nu acopereau suma totală prestabilită de ministrul Ariton Ion, reprezentanţii ministerului au propus ca aceste cheltuieli să fie încadrate în alte capitole bugetare, respectiv „Cheltuieli de publicitate şi marketing”, propunere căreia nu i s-a dat curs în cele din urmă.

În urma acestor discuţii a fost stabilită valoarea contribuţiei pe care urma să o realizeze fiecare companie, iar situaţia defalcată a fost înmânată ministrului Ariton Ion.

Sumele stabilite au fost comunicate lui Obreja Rudel într-o modalitate care nu a putut fi stabilită, iar acesta a transmis fiecărei companii de stat cereri de sponsorizare a Federaţiei Române de Box. Cererile au fost formulate pentru valoarea convenită de fiecare societate cu prilejul şedinţei desfăşurate la sediul ministerului.

Deşi beneficiarul real al sponsorizărilor a fost S.C. Europlus Computers S.R.L. (care deţinea exclusivitatea organizării şi care a încasat toate veniturile galei), în cuprinsul cererilor a fost indicată Federaţia Română de Box pentru a evita dispoziţiile imperative ale Legii nr. 32/1994 şi a crea aparenţa că este susţinută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.

Tototdată, Obreja Rudel a contactat nemijlocit reprezentanţii unora dintre companii (Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz) pentru a i se comunica modalitatea în care îi va transmisă suma stabilită, exprimându-şi nemulţumirea când a aflat că Hidroelectrica S.A. a aprobat o sponsorizare mai mică decât cea convenită pe parcursul şedinţei (600.000 RON în loc de 1,7 milioane RON).”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.