Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA, o nouă acţiune împotriva lui Sebastian Ghiţă

ghita

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis să extindă urmărirea penală împotriva lui Sebastian Ghiţă. Deputatul va fi urmărit penal în dosarul Hidro Prahova, procurorii urmând să extindă şi sechestrul pe bunurile acestui. Potrivit unor surse judiciare, DNA pune sechestru pe toate firmele lui Ghiţă, inclusiv pe cea prin care funcţionează România TV.

Ghiţă a ajuns la DNA Parhova, la ora 9.30. Procurorii ar urma să formuleze şi o cerere de încuviinţare a reţinerii şi arestării către Camera Deputaţilor.

Sebastian Ghiţă este deja cercetat sub control judiciar, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, în dosarul în care este cercetat și Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Ghiţă are deja sechestru pe bunuri în valoare de două milioane de euro.

Dosarul Hidro Prahova:

Adrian Semcu, director general Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte CJ Prahova, este cercetat de DNA pentru trafic de influență, în timp ce Gheorghe Boeru este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

Numele lui Gheorghe Boeru apare și în dosarul de corupție al primarului Andrei Chiliman.

Potrivit DNA, începând cu 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanțare europeană "Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova" (în valoare totală de peste 162,7 milioane euro având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova), au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obținerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului.

Procurorii susțin că banii urmau să fie primiți, sub formă de comisioane, de la societățile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenței pe care o aveau la conducerea și angajații SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

"Concret, în perioada august 2010 — aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreședinte al CJ Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC Hidro Prahova și în înțelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat 'Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european — Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova", susține DNA.

Anchetatorii au reținut că pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

În acest sens, Adrian Semcu, prin intermediul altor persoane, l-a susținut pe Boeru, până la stabilirea finală a câștigătorului, astfel: anterior inițierii procedurilor de evaluare a ofertelor — prin determinarea furnizării unor date tehnice acestuia, necesare adaptării documentației și utile pentru conceperea unei oferte ca să câștige; în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului — prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor; ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță — prin crearea posibilității pentru firmă de a gestiona răspunsurile la căile de atac, precum și prin intervenții la CNSC și la instanța competentă, pentru a menține decizia de atribuire a contractului.

"Și o altă persoană din conducerea SC Hidro Prahova a fost cointeresată de inculpatul Boeru pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziție și pentru a acorda susținere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranșă din fondurile aferente activității de consultanță. Astfel, în perioada 2011 — 2012, Gheorghe Boeru a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă", se spune în document.

DNA menționează că o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor firme paravan, scoși, în numerar, și folosiți în interesul personal al acestuia.

Procurorii au constatat că aceste activități au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei de aproximativ 252.000 lei, reprezentând peste 151.000 lei TVA și aproape 101.000 lei impozit pe profit.

În dosar, se efectuează acte de urmărire penală și față de Iulian Herțanu, Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghiță, Ilie Drăgan, Iuliu Roman și Cristian Ionuț Ionescu, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.