Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA oferă noi dezvăluiri despre Gabriel Oprea și ce se întâmpla la DIPI

www.adevarul.ro
gabriel oprea dna

Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), Gheorghe Nicolae, a invocat "regimul de urgenţă" în solicitarea privind suplimentarea fondurilor operative cu suma de 410.000 lei în baza căreia a fost cumpărat autoturismul marca Audi folosit de fostul vicepremier Gabriel Oprea, se arată în rechizitoriul prin care cei doi au fost trimişi în judecată de DNA.

Conform documentului, din probele administrate în cauză a rezultat că, la începutul lunii iulie 2015, în baza unei înţelegeri prealabile cu ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, chestorul principal de poliţie Gheorghe Nicolae, secretar de stat în cadrul DIPI, a luat hotărârea de a achiziţiona un autoturism din fondurile operative ale instituţiei pe care o conducea, în scopul asigurării transportului lui Gabriel Oprea.

Citește și: Cele mai populare nume în Europa: Cum figurează România / FOTO

Astfel, în data de 13.07.2015, sub pretextul unei necesităţi rezultate din activitatea Diviziunii Protecţie Personal (DPP), Gheorghe Nicolae a întocmit în nume propriu un înscris denumit 'notă-raport', care a fost înregistrat ca document secret de stat, nivelul de clasificare "secret", prin care a solicitat aprobarea suplimentării fondurilor operative cu suma de 410.000 lei.

Citește și: Sfântul Gheorghe a fost interzis într-o țară importantă

"În motivarea solicitării, s-a menţionat că (...) este o structură a DIPI care are nevoie 'în regim de urgenţă' de un 'mijloc de transport adecvat specificului misiunilor executate', pentru îndeplinirea principalelor atribuţii, legate de protecţia fizică a persoanelor şi bunurilor (însoţire/escortare nemijlocită/realizare de cordoane specifice de securitate, protecţia demnitarilor şi a obiectivelor desemnate în scopul prevenirii şi anihilării oricăror acte ostile, care ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea persoanelor protejate; protecţia factorilor umani din responsabilitate, în situaţia producerii iminente a unor acte ostile la adresa obiectivelor încredinţate; pune în aplicare proceduri de control tehnic, de securitate şi control al accesului în zonele, proprietăţile desemnate, mijloacele de transport şi itinerarele primite în responsabilitate). În cuprinsul notei-raport s-a precizat că autoturismul este achiziţionat pentru 'dotarea' (...) ca o componentă a 'operaţionalizării' acestei structuri a DIPI. Singurul temei de drept invocat a fost art. 8 lit. a) din O.M.A.I. nr. (.....) , care reglementează faptul că, pentru cheltuielile operative ale DIPI situate peste plafonul de 50.000 euro, ordonatorul de credite este ministrul Afacerilor Interne", se arată în rechizitoriu.

Citește și: Marele SECRET s-a aflat: Ce se află în interiorul unei piramide / VIDEO

Procurorii spun că nota-raport a fost aprobată de către Gabriel Oprea, în calitate de ministru al Afacerilor Interne.

"În baza dispoziţiei verbale a secretarului de stat Nicolae Gheorghe, autoturismul a fost achiziţionat pe numele şefului (...). În luna august 2015, secretarul de stat Nicolae Gheorghe a luat hotărârea de a se efectua transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului în cauză, de la (...) către DIPI, sens în care l-a delegat pe Iacob Marian-Dănuţ, pentru a încheia contract de donaţie, în numele DIPI. Astfel, în baza delegaţiei (...) emisă de DIPI, Iacob Marian-Dănuţ, reprezentant al DIPI, în calitate de donatar, a încheiat cu (...), în calitate de donator, contractul de donaţie autentificat cu nr. (...)/20.08.2015 la Biroul Notarilor Publici Asociaţi (...)", notează DNA.

Citește și: Embrionii umani se dezvoltă mai repede in vitro

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul DIPI.

Gabriel Oprea, în prezent senator, care a îndeplinit funcţiile de viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Citește și: Gafă colosală a unei mega-vedete: Cum a transformat într-un fiasco un eveniment unic

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, şi Marian-Dănuţ Iacob, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae şi Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

Citește și: Prima țară din Uniunea Europeană ce interzice verificarea e-mailului la serviciu

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative", susţin procurorii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ani grei de PUȘCĂRIE pentru fostul baron PNL, Horea Uioreanu: Cât i-au dat judecătorii

DNA precizează că, în perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Gabriel Oprea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.