Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA pregătește EXPLOZIA: A început deja urmărirea penală in rem într-un mega-dosar

dna

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu privind contractului încheiat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu BVA Coal pentru livrarea în Serbia a unei cantităţi de cărbune.

Citește și: Ce a pățit femeia care a candidat la președinția României

"În acest moment, în cauza penală la care faceţi referire este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Alte informaţii nu pot fi puse la dispoziţie, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e din Legea 544/2001", se arată într-un răspuns al DNA transmis marţi la solicitarea AGERPRES.

Citește și: BOMBĂ în presă: O televiziune de știri se închide de la 1 august

În ianuarie 2015, Corpul de control al Ministerului Energiei a desfăşurat la CEO o acţiune de control având ca obiect contractul pentru livrarea de cărbune din Serbia. Ulterior, în martie, raportul Corpului de control a fost transmis la DNA - Structura centrală. În prezent, dosarul privind contractul semnat de CEO cu firma BVA Coal este instrumentat de DNA.

Aceste informaţii apar într-un răspuns formulat de ministrul Energiei, Andrei Gerea, la o interpelare adresată de deputatul Niculina Mocioi pe tema situaţiei de la CEO.

În acelaşi răspuns, Andrei Gerea precizează: "CEO nu a participat la licitaţia organizată în Serbia, întrucât Guvernul sârb a organizat licitaţia franco-destinatar, adică cu cărbunele transportat direct în depozitele termocentralelor".

El precizează că la CEO nu sunt capacităţi pentru acest gen de transport, respectiv nu are material rulant pe calea ferată, autovehicule sau alte utilaje de transport. Motiv pentru care ar fi trebuit să se asocieze cu mai multe companii care să deţină licenţele necesare.

"Infrastructura de cale ferată de pe teritoriul sârbesc este de foarte proastă calitate, cu restricţii foarte mari de funcţionare, cu limite de viteză foarte scăzute, cu obligativitatea alcătuirii de convoaie de maxim 15 vagoane în convoi, ceea ce conduce practic la un număr mult mai mare de locomotive, cu costuri mărite corespunzător, în condiţiile în care trebuie transportate milioane de tone de cărbune. O astfel de situaţie conduce la organizarea de transporturi alternative, gen transport fluvial şi transport cu autovehicule, operaţiune costisitoare şi greu de gestionat", arată Gerea.

El explică faptul că s-a decis ca CEO să facă doar vânzarea propriu-zisă de cărbune la preţul maxim şi a organizat în acest sens o licitaţie la care au participat trei ofertanţi, două firme sârbeşti şi firma BVA Coal SRL.

În răspunsul adresat deputatului Niculina Mocioi, Andrei Gerea nu precizează rezultatele verificărilor făcute de Corpul de control.

În ceea ce priveşte situaţia de la CEO, ministrul Energiei precizează, totodată, că în 2 iunie au fost disponibilizaţi 1.949 de salariaţi, care vor beneficia de salarii compensatorii, ajutor de şomaj şi venit de completare pentru o perioadă de până la 24 de luni, raportat la vechimea în muncă.

CEO are de încasat creanţe de 1,3 miliarde de lei, conform lui Gerea, cei mai mari debitori având şi ei probleme financiare: Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (308 milioane lei), Termo Craiova (290 milioane lei), CET Govora (250 milioane lei) şi Electrocentrale Oradea (77 milioane lei). CEO a înregistrat la finalul anului 2014 o pierdere de aproximativ 693 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.