Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA trece Atlanticul. Modelul românesc, dorit în America Latină

DNA 1

America Latină, una dintre zonele lumii măcinate de corupţie, ar putea prelua modelul de succes românesc în combaterea corupţiei. Ambasadorul Mexicului în România, Agustín Gutiérrez Canet, laudă progresele DNA în prinderea "peştilor mari" şi sprijinul preşedintelui pentru lupta anticorupţie. Potrivit diplomatului, ţara sa ar avea nevoie de o instituţie precum DNA-ul românesc.

"Există într-adevăr o problemă în ceea ce privește corupția în Mexic și guvernul recunoaște acest lucru. De aceea, există o instituție destinată luptei anticorupție în interiorul Exectivului. Nu este însă o instituție care depinde de autoritatea judecătorească, ci o agenție guvernamentală. Evaziunea fiscală este de competența procurorului general, dar nu există în Mexic o singură instituție însărcinată cu lupta anticorupție așa cum este DNA în România. Există de asemenea o unitate specializată sub autoritatea Procurorului General, dar nimic de felul DNA. Mexicul ar trebui să preia exemplul progreselor extraordinare pe care le-a făcut România în combaterea corupției și în acest sens aș dori să elogiez sprijinul pe care președintele îl acordă luptei anticorupție din ultima vreme. Nu vreau să spun că înainte nu a existat lupta anticorupție dar ceea ce este admirabil în ultima perioadă este că au început să prindă peștii cei mari, nu numai pe cei mici și ar trebui ca și noi să facem același lucru.

Am avut contacte cu lideri și câteva ONG-uri precum ramura românească a Transparency International, care ar putea ajuta la crearea unei structuri legislative și am descoperit că au fost foarte activi. Există și o ramură mexicană dar nu la fel de activă în ceea ce privește înaintarea unor proiecte de legi care să fie introduse în Congres. Unul din lucrurile care îmi place foarte mult și pe care nu îl avem în Mexic este legea de protecție a avertizorilor (whistleblower) și care mi se pare un mecanism legal foarte important pentru combaterea corupției. Pe de altă parte, există și riscul politizării luptei anticorupție și al supunerii oprobriului public a unor persoane care, deși au fost puse sub acuzare, nu au fost însă și condamnate. Am văzut aici câteva show-uri tv extrem de violente pe această temă. Noi nu avem așa ceva în Mexic, dar nu avem pentru că noi nu am prins peștii cei mari", a declarat ambasadorul Mexicului, într-un interviu pentru romanialibera.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.