Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA unește PMP și PSD

După fuziunea PMP cu UNPR, unii analiști se întreabă cu cine va face alianță partidul lui Băsescu în cazul în care trece pragul electoral. La prima vedere, tentația este să spui că popularii se vor duce natural spre o alianță de dreapta, cu PNL. Primul mesaj public al unui lider PMP, Robert Turcescu, a fost chiar în acest sens:

„Eu aș spune că prin mișcarea de astăzi asistăm la nașterea unui al treilea pol politic în România, un pol care va fi mai important decât ne putem da seama acum. Fuziunea de astăzi dă în primul rând șansa ca guvernarea toamnei să fie de dreapta, mai ales dacă ne uităm că oamenii de dreapta nu-și doresc experimente și invenții politice, așa cum este USR-ul lui Nicușor Dan, pentru că asta este, o invenție politică.

Uitându-mă la electoratul de dreapta, care are o analiză mai sofisticată a vieții politice, ca și mine de altfel, vedem că ei își doresc o coagulare a dreptei, înainte sau după alegerile parlamentare.”

Așa cum prezintă și Barbu Mateescu într-o analiză extrem de rece, la prima vedere, cifrele par să indice faptul că PSD va avea o problemă în cazul în care PMP trece pragul. Acest lucru este perfect adevărat, pentru că felia guvernării va trebui împărțită între mai mulți, fapt ce poate complica negocierile.

Analiza cifrelor poate indica câteva scenarii de joc, haideți să vedem și interesele care vor prima însă în poziționarea popularilor. Care sunt interesele PMP-ului, care sunt obiectivele lui și ce-i va împinge spre o alianță?

1) PMP este construit în jurul lui Băsescu. În ultimul al, fostul președinte face tot ce este posibil pentru a-și salva fosta colaboratoare, Elena Udrea. Juridic vorbind, Udrea se bucură de prezumția de nevinovăție până la finalul procesului. În percepția publică, lucrurile stau altfel. Băsescu atacă SRI-DNA aproape la fiecare ieșire publică acuzând-ui de abuzuri. Fără a se gândi la costurile de imagine pe care le suportă, fostul președinte a făcut o linie principală de mesaj, dar și de acțiune politică împotriva celor două instituții. Aici el se apropie cel mai mult de linia PSD-ALDE.

Putem afirmă, că în cazul în care PMP va intra în Parlament, Băsescu se va duce mai degrabă într-o alianță cu PSD-ALDE pentru a domoli instituțiile statului și pentru a-și salva fosta colaboratoare, decât spre PNL, care este ținut de către Iohannis în zona pro-DNA, chiar dacă mulți membri liberali ar vota cu două mâini o limitare a prerogativelor acestei instituții sau chiar desființarea sa.

2) Interesul PMP este să se consolideze. Alianțele făcute după alegerile locale, fuziunea cu UNPR demonstrează ca popularii joacă pragmatic, fără să țină cont de principii, doar pentru a prinde un loc la masa puterii, acolo unde se poate.

PSD are prima șansă să facă o coaliție de 51%. După cedarea postului de judecător la CCR, UDMR-ului, PSD a mai făcut un pas în plus.

Citiți și: Analiză: Cea mai importantă știre de care nu vorbește nimeni

Social-democrații vor face totul posibil ca să poată merge în fața Președintelui Iohannis cu o coaliție majoritară și să îi impună acestuia desemnarea unui premier din tabăra lor. Vor oferi PMP-ului suficient de mult ca să vină la masa puterii. Atenție-PSD, ALDE, UDMR, matematic, pe previziunile de la această oră, pot face majoritatea necesară. PMP ar însemna doar o marjă de siguranță pentru social democrați. Pe datele de acum, PNL-PMP nu ar avea suficiente procente pentru a impune un guvern, chiar dacă și USR ar trece pragul și ar veni în această coaliție. Concluzia: PMP va avea de jucat doar cu PSD sau opoziția.

3) Alegerile prezidențiale din 2019

a)PMP va putea face opoziție la Iohannis, dar să fie și la masa guvernării. Rolul perfect pentru Traian Băsescu. Aduceți-va aminte si mandatul de la PMB, dar și perioadele din timpul guvernării Tăriceanu, Ponta. PMP va putea să se consolideze în teritoriu cu ajutorul guvernării, dar va putea să își păstreze discursul de opoziție la adresa lui Iohannis, SRI-DNA. Vezi punctul 1.

b)Băsescu va obține politic mai mult de la PSD în condițiile în care va lupta pentru instalarea unui președinte al României din tabăra social democraților, decât de la PNL, dar va putea să își atingă astfel și obiectivul enunțat la punctul 1.

4) O alianță cu PNL este mult mai greu de realizat în condițiile în care vechile conflicte cu Blaga și foștii pdl-iști au lăsat răni adânci. În condițiile în care și Udrea va dori un loc în Parlament, putem spune că orice urmă de dialog este exclusă între cele doua formațiuni.

O alianță PSD-PMP (pe față sau … discretă) pare mult mai fezabilă la această oră. Interesele directe ale fostului președinte, interesele partidului-creșterea structurilor-intrarea cu orice preț la guvernare, calculele pe previziunile electorale de acum, ne conduc spre această concluzie. Chiar dacă Iohannis are cel mai puternic as în mână-desemnarea premierului, este greu de crezut că va putea aduce lângă PNL încă două partide care să ajute la formarea majorității.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.