Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Doamna de fier' a Indiei iese din greva foamei după 16 ani şi intră în politică

Irom Chanu Sharmila

Celebra activistă indiană Chanu Irom Sharmila, supranumită 'Doamna de Fier'' din Manipur, şi-a încetat greva foamei pe care o începuse în urmă cu 16 ani, cu o picătură de miere şi un apel către guvern de a pune capăt legii militare draconice pe care o viza protestul ei, relatează marţi agenţia DPA. ''De astăzi pun capăt postului meu'', a declarat Shamila într-o conferinţă de presă la Imphal, capitala statului indian Manipur (nord-est), confruntat cu o insurecţie.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Zeci de răniți la un concert al lui Snoop Dogg și Wiz Khalifa

''Vreau să intru în politică, deoarece am fost numită 'Doamna de Fier' din Manipur şi vreau să fiu la înălţime'', a afirmat ea, prezentându-şi planurile de a candida la alegerile prevăzute să aibă loc în statul respectiv în 2017 şi să devină ministru-şef, principalul oficial ales din Manipur, pentru a face presiuni în scopul abrogării Legii privind puterile speciale ale forţelor armate.

Citește și: S-a aflat cel mai mare SECRET al Bisericii: Ce pasaje a scos din Biblie

Sharmila a intrat în greva foamei pe 2 noiembrie 2000, pentru a protesta faţă de controversata lege care le conferă forţelor armate puteri speciale privind percheziţiile şi confiscările în regiunile turbulente şi care le permite chiar să tragă pe loc în anumite circumstanţe. Organizaţiile pentru drepturile omului spun că legea respectivă a fost folosită în mod abuziv de către forţele de securitate, lege ce este în vigoare doar în Kashmir şi în nord-est.

Citește și: Cel mai frumos drum din lume se transformă în cel mai aglomerat

Sharmila şi-a început protestul faţă de legea respectivă după ce 10 civili au fost ucişi de către forţele de securitate în Manipur. Ea a fost arestată la câteva zile după ce a intrat în greva foamei, sub acuzaţia de tentativă de sinucidere şi, de atunci, a fost plasată sub control judiciar la un spital public unde a fost hrănită forţat printr-un tub nazal. În timpul audierii sale, ce a avut loc marţi la un tribunal din Imphal, care a pus-o în libertate pe cauţiune, Sharmila i-a spus judecătorului: ''Am fost în greva foamei timp de 16 ani şi nu am obţinut nimic. Vreau să încerc acum să acţionez altfel''.

Într-un demers neaşteptat, la sfârşitul lunii iulie, Sharmila a decis să-şi schimbe modul de luptă, luându-i prin surprindere pe colegii săi protestatari, dar şi ţara. Decizia Sharmilei nu a fost bine primită de activişti şi de grupările insurgente. Unele asociaţii de femei au afirmat că sunt nemulţumite de ceea ce ele au numit ''o trădare''. Grupări insurgente au făcut apel la ea să nu înceteze greva foamei. ''Decizia Sharmilei de a pune capăt grevei foamei îi oferă Indiei o altă şansă de a începe un dialog şi de a recunoaşte cum a afectat legea timp de peste 35 de ani statul Manipur'', a afirmat organizaţia Amnesty International într-un comunicat, conform Agerpres.

Citește și: Delia și-a ieșit din minți! Mesaj VIOLENT pentru părinți: Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.