Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Document DECLASIFICAT după 27 de ani. Ce a făcut ARMATA în timpul Mineriadei din 1990

mineriada

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută scoate la iveală informaţii nebănuite din timpul Mineriadei din 1990. Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General și anunţată în Monitorul Oficial. Documentul arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990, scriu cei de la Press One.

Citeşte şi : ŞOCANT: Un primar, înregistrat în timp ce AMENINŢA un localnic - VIDEO

Documentul este, mai exact, o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicita prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe "darea la scădere" a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării" între 14 și 17 iunie 1990.

Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să "curețe" Piața Universității: aceștia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente.

content-image

sursa foto: PressOne

Din documentul declasificat reiese că, în iunie 1990, conducerea Serviciilor Armatei le-a distribuit minerilor aduşi în Capitală echipament, dar şi peste 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloţi sau 750 de periuţe de dinţi.

Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei, potrivit documentului prezentat de jurnaliştii Press One.

content-image

sursa foto: PressOne

Oficial, mineriada din 13-15 iunie s-a soldat cu 7 morți, peste 700 de răniți și circa 3.500 de oameni bătuți. Asociația Victimelor Mineriadelor susţine însă că numărul morţilor din cele trei zile ar fi de 188. Dosarul mineriadei din iunie 1990 a ajuns în instanță abia în acest an.

Citeşte şi: Mircea Cărtărescu, critici DURE după mesajul agramat al unui deputat PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.