Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT: Parlamentul îl acuză pe procurorul general de încălcarea Constituţiei şi a jurământului de credinţă

scrisoare comisie lazar

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a trimis, miercuri, o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr în care îi va solicita să pună la dispoziţia comisiei copia dosarului referitor la acest scrutin. Comisia îl acuză pe Lazăr că prin refuzul iniţial încalcă şi Constituţia, şi jurământul de credinţă, şi legea 544/2001.

Vezi AICI scrisoarea trimisă de comisie procurorului general! (.pdf)

"Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligaţie stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituţii, atât şi noi cât şi dânşii fiind instituţii publice şi având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună", a declarat înainte de trimiterea scrisorii Oana Florea, preşedintele comisiei de anchetă pentru Agerpres..

Parchetul General a respins, în 14 iulie, solicitarea iniţială a comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 de punere la dispoziţie în copie a dosarului deschis în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic şi care viza scrutinul.

Vezi şi: Premierul Tudose sugerează că părinţii care nu-şi vaccinează copiii ar trebui decăzuţi din drepturi

"Astfel cum se menţionează şi în Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 45/1994 şi Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituţional, documentele deţinute de alte autorităţi publice decât Guvernul şi organele administraţiei publice - chiar şi în situaţia în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activităţii Comisiei parlamentare - nu pot fi transmise acesteia. In plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres şi limitativ persoanele care au acces la dosar şi care pot obţine fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea", se arată în răspunsul Parchetului general din 14 iulie. 

În această cauză s-a dispus la 20 iulie clasarea, "întrucât faptele nu există în materialitatea lor", menţionează Parchetul General.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.