Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Murray Lerner, câştigător al premiului Oscar, a decedat la 90 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Documentaristul muzical Murray Lerner, care a surprins pe peliculă momentul în care Bob Dylan a dat folk-ul acustic pe muzica rock electrică, dar şi legendarul concert al lui Jimi Hendrix de la Isle of Wight, a decedat sâmbătă în urma unei insuficienţe renale, la vârsta de 90 de ani, informează Variety şi Rolling Stone.

Fiul lui Lerner, Noah, a declarat că producătorul de film a decedat în locuinţa sa din Long Island City, New York, în urma unei suferinţe de trei luni. "A fost un producător de film desăvârşit'', a spus Noah Lerner. "Cineast în primul rând, dar şi scriitor, editor, producător şi regizor", a adăugat el.

Pe lângă Dylan şi Hendrix, printre multiplele subiecte ale lui Lerner s-au numărat artişti şi trupe precum the Who, Miles Davis, Emerson, Lake and Palmer şi Leonard Cohen, scrie AGERPRES.

Lerner a fost nominalizat la Oscar pentru mult-aclamatul său film din 1967, ''Festival'', care prezintă povestea Newport Folk Festival dintre 1963 şi 1965, ce include spectacole ale unor muzicieni precum Pete Seeger, Johnny Cash, Joan Baez, Judy Collins şi alţii, dar şi debutul în muzica electrică al lui Dylan.

În 1981, Lerner a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun documentar cu ''From Mao to Mozart: Isaac Stern in China'', care spune povestea turneului violonistului Isaac Stern China în care acesta a susţinut mai multe concerte şi programe de mentorat dedicate tinerilor muzicieni.

Printre alte spectacole surprinse de Lerner pe peliculă s-au numărat concerte ale unor artişti renumiţi precum Howlin' Wolf, Mississippi John Hurt şi John Lee Hooker, pe care i-a ajutat astfel să devină cunoscuţi unui public mai larg din Statele Unite.

În 1970, Lerner a călătorit în Marea Britanie unde a înregistrat legendarul festival Isle of Wight în cadrul căruia au urcat pe scenă Jimi Hendrix, the Doors, the Who şi mulţi alţii, ocazie cu care documentaristul a realizat şi numeroase filmări din public şi din culise pe care le-a transformat ulterior în numeroase producţii, pe măsură ce explora noi subiecte inspirate din acestea.

În 2007, Lerner a realizat o compilaţie despre spectacolul lui Bob Dylan la Newport Folk Festival intitulată ''The Other Side of the Mirror: Bob Dylan at the Newport Folk Festival''. Filmul documentar prezintă unul dintre primele duete ale lui Dylan cu Joan Baez şi o repetiţie a piesei "Maggie's Farm", susţinută înaintea primului său spectacol electrificat.

Cel mai recent film al său este ''Taste: What's Going On'', care prezintă spectacolul lui Rory Gallagher de la Isle of Wight.

Înaintea decesului Lerner a lucrat la un nou film despre concertul susţinut de Joni Mitchell în cadrul aceluiaşi festival, surprizând momentul în care artista a fost huiduită de public şi a izbucnit în lacrimi. Filmul va fi lansat în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.