Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentul exploziv care poate lăsa MAI fără șefi

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

National:

„Stapanii casutelor” nu mai sunt de mult o simpla legenda in Ministerul de Interne, ci o realitate de fiecare zi, de care s-au lovit nenumarate cadre care au fost „executate” administrativ, in urma unor „permutari” de functii survenite dupa cine stie ce ordine subterane. Astfel ca, parca acum mai mult ca niciodata, zeci si zeci de ofiteri s-au trezit pusi la dispozitie sub diverse pretexte. Cum ar fi ori niste plangeri anonime, ori au fost lasati fara acces la informatii secretizate, fara ca vreo structura a MAI sa poata explica in fata instantelor de judecata in urma caror demersuri legale au avut loc aceste retrageri pe filiera ORNISS.
In acelasi timp insa, tot in urma mismasurilor „stapanilor casutelor”, care se dovedesc pentru unii „muma” si pentru altii „ciuma”, exista cazuri cu duiumul in care ofiteri care nu au dreptul sa exercite functii de conducere continua sa fie sefi de structuri. Si totul pentru ca „fratiorii” care ar trebui sa aplice un document oficial in acest sens, de la membrii Corpului de control al ministrului  pana la puzderia de functionari din birourile structurilor centrale, se fac ca uita de prevederile acestei hartii oficiale. Care, desi multi o vroiau probabil distrusa sau cel putin uitata, uite nu doar ca exista, dar poate fi adusa oricand la cunostinta altor organe competente. Si care, dupa ce probabil ca daca ministrul Carmen Dan l-ar intreba pe noul secretar de stat Cornel Ciocoiu, mai ales ca acesta are o vasta experienta in domeniu, cum s-ar traduce in practica prevederile adresei, atunci zeci de sefi ar zbura de pe functiile de conducere pe care le detin. Iar cei care i-au numit sau i-au pastrat acolo ar avea la randul lor multe de explicat si de patimit, astfel ca am putea asista la un cutremur cum nu prea a mai fost altul in MAI. Ceea ce, cum noua putere oricum se pregateste sa definitiveasca operatiunea de „schimbare a liniilor”, i-ar veni chiar manusa „blondei de la Interne”!
Adresa nr. 165063
Iar cu toate ca multi au incercat „sa ingroape” documentul exploziv care poate rasturna multe calcule la varful Ministerului de Interne, daca se va trece, in sfarsit, la aplicarea prevederilor sale,  avem totusi adresa nr. 165063 din martie 2014. Iar in aceasta adresa trimisa Inspectoratului General de Aviatie de catre Directia Generala Management Resurse Umane din cadrul MAI se specifica foarte clar ca „in vederea aplicarii unitare a legislatiei in vigoare, un cadru militar care ocupa o functie de conducere si este sanctionat disciplinar cu retrogradarea in functie poate fi numit doar pe o functie de executie”! Deci, pur si simplu nu mai poate fi sef de structura!
Clar, scris negru pe alb tocmai intr-un document oficial intocmit de catre Directia Generala Management Resurse Umane, adica tocmai de catre unitatea de specialitate din cadrul MAI care indruma, coordoneaza, controleaza si monitorizeaza activitatile structurilor de profil, avand competenta materiala si teritoriala generala in domeniul sau de activitate. Deci exact cei care trebuie sa spuna cum se aplica legile in vigoare! Mai mult chiar, in aceeasi adresa nr. 165063 se precizeaza clar ca „posturile de conducere se ocupa prin examen sau concurs, dupa caz, in conformitate cu prevederile art.40 alin.1 din OMAI 665/2008”.

Adevarul:

Un Detaşament de Contrainformaţii NATO va fi înfiinţat la Bucureşti dacă solicitarea trimisă de preşedintele Klaus Iohannis  Parlamentului va fi aprobată de Legislativ. Potrivit specialiştilor, apariţia unei asemenea structuri este necesară în contextul în care România se află în apropierea unor zone de conflict şi trebuie să facă faţă ofensivei războiului hibrid al Rusiei (...)
„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialişti în securitate şi informaţii pentru a traduce semnificaţia înfiinţării unei asemenea structuri în România. Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz, fost director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării din MApN, consideră că grăbirea înfiinţării unei asemenea structuri arată că tensiunile din partea de est şi sud-est ar putea escalda, fiind necesare măsuri de prevenţie. „România e în graniţa de conflict, fiind vecină cu Ucraina. Aşadar, e în prima linie. Aceasta e o structură care se ocupă de culegerea de informaţii militare. Sunt trupe americane, englezeşti, germane. E un mixt de trupe în această zonă care trebuie să fie protejate. De aceea se face această unitate. Avem de protejat spţiul Mării Negre, avem Turcia în apropiere, iar războiul hibrid al Rusiei se simte. Probabil vom deservi  tot flancul sud-estic al NATO“, a declarat Grumaz pentru „Adevărul“.
Acesta a precizat că înfiinţarea unui detaşament de contrainformaţii al NATO la Bucureşti nu e un lucru surprinzător. „Noi suntem buni pe partea de aceasta. Nu degeaba avem centrul HUMINT-NATO la Oradea.  Şi, să mai recunoaştem ceva: încă din perioada Securităţii am avut oameni pregătiţi“, a mai spus Grumaz. Centrul HUMINT-NATO la care a făcut acesta referire este Centrul de Excelenţă de la Oradea unde sunt pregătiţi ofiţeri de intelligence din toate ţările NATO.
Pe de altă parte, fostul decan al Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, Cristian Troncotă, consideră că acest detaşament va avea numeroase sarcini, de la verificarea celor care cer acces la date de tipul „secretelor de stat“ până la protejarea soldaţilor NATO din flancul sud-estic al NATO. „Organizarea unei structuri înseamnă o măsură ofensivă. Nu aştept să vină riscul peste mine, mă duc eu şi iau măsuri preventive. Aşa că fac o structură contrainformativă. Sunt soldaţi americani sau din alte state NATO la noi şi în jur. Trebuie protejaţi. Cred că detaşamentul va avea mai multe compartimente de competenţe, însă nu cred că ele vor fi prezentate public. Până la urmă, denumirea de «Contrainformaţii» ne şi spune acest lucru“, a explicat Troncotă pentru „Adevărul“.

Ziarul Financiar:

Conform ultimului studiu al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cea mai mare problemă pe care o întâmpină companiile este legată de procedurile îndelungate şi complicate de autorizare (63,3%). Numeroasele taxe parafiscale sunt pe locul doi ca probleme (57,7%).
Cea mai mare dramă din sectorul privat este că sunt firme vor să facă investiţii, au bani, dobânzile sunt la minime istorice, au cerere, au oameni, dar nu au acele hârtii, semnături din partea instituţiilor statului, din partea celor care reprezintă aceste instituţii, şi care trebuie să-şi dea avizul.
Sertarele uitării, acolo unde ajung proiectele, sunt pline.
Parcă statul, Guvernul, primăriile, Ministerul Finanţelor nu ar vrea banii din TVA, din impozitele pe salarii şi profit, din taxele pe proprietate etc., de pe urma unei investiţii private. Parcă nu ar avea nevoie de venituri.
În schimb, pentru a acoperi deficitul bugetar, deficitul fondului de pensii, creşterile salariale la bugetari, statul/Guvernul/Ministerul Finanţelor se împrumută săptămână de săptămână  - miliarde de lei sau de euro pentru care plăteşte dobânzi -,  împrumuturi care nu sunt rambursate niciodată pentru că nu sunt suficiente  venituri la buget pentru acest lucru. Aşa că datoria statului creşte an de an.
Fiecare zi de întârziere în eliberarea unor autorizaţii înseamnă un medic sau un profesor sau un absolvent de facultate care preferă să plece din România.
Uitaţi-vă cum se împrumută primăriile sau consiliile judeţene, o bombă care va exploda peste un deceniu şi care va fi plătită din bugetul de stat - aşa cum se întâmplă acum la fondul de pensii -, prin majorări de taxe şi impozite, prin alte împrumuturi, prin tăierea investiţiilor de la bugetul naţional etc.
Creşterea economică din ultimii ani s-a datorat aproape exclusiv  creşterii consumului, venită prin scăderea TVA, majorare de salarii,  scăderea dobânzilor bancare sau din creşterea creditelor de consum.
Investiţiile private şi cele ale statului sunt făcute la minimul necesar. Multe din investiţiile private sunt blocate nu de lipsa banilor, ci de problemele administrative, iar investiţiile statului sunt tăiate  an de an, ajungând chiar la minimul ultimului deceniu,  pentru că banii trebui să meargă la majorările de salarii din sectorul de stat.
De-a lungul ultimilor douăzeci de ani, de când s-au reluat investiţiile, fiecare companie, fiecare om de afaceri, fiecare antreprenor, fiecare multinaţională a încercat să se descurce pe cont propriu cu obţinerea autorizaţiilor.
În timp s-au născut “brokeri” care intermediază acest lucru, respectiv obţinerea autorizaţiilor şi predarea apoi a hârtiilor cu semnăturile necesare către cei care fac investiţia.
Să nu uităm cazul Kaufland, cu consilierul lui Sorin Oprescu, Solomon Winkler. Înmulţiţi acest caz cu 500 sau cu 1.000, câte supermarketuri, hipermarketuri s-au deschis.
Acest mod de a face business a mers bine până acum câţiva ani, până când a părut DNA şi a început să dezgroape câteva schelete, dosare.
Acum aproape nimeni nu se mai bagă şi multe proiecte sunt moarte. Toată lumea se întreabă de ce, dar nimeni nu se uită în trecut, pentru a vedea ce hidră administrativă au crescut şi au hrănit.
Această hidră administrativă a ajuns să ţină pe loc creşterea economică, opreşte investiţiile şi locurile de muncă, opreşte creşterile salariale în special din sectorul privat, dar şi de la stat.
Din păcate, nimeni nu mai poate să o controleze, pentru că este peste tot.

REPLICA Kaufland:

Ca urmare a publicării articolului „Documentul exploziv care poate lăsa MAI fără șefi”, http://www.stiripesurse.ro/documentul-exploziv-care-poate-lasa-mai-fara-efi_1188897.html, compania Kaufland România transmite precizări:

Societatea Kaufland România respectă legislația în vigoare în întreaga sa activitate, nu este și nu a fost parte în dosarul la care faceți referire în articol.

RFI:

Spune-mi ce slogan ai ales ca să-ţi spun cine eşti. Această frază nu este încă un proverb, dar nici nu se situează foarte departe de realitate. Prin sloganele lor candidaţii îşi pun în evidenţă temperamentul şi sintetizează uneori într-o frază un întreg program. În general sloganele sunt alese cu grijă, după multe reuniuni ale echipelor de campanie respective, iar uneori "testate" în circuit închis sau chiar mai larg înainte de a fi date publicităţii. Iar uneori sunt modificate pe parcurs, cum a fost cazul cu Benoît Hamon care, cu 30 de zile înainte de primul tur de scrutin al prezidenţialelor, a optat pentru formula "Important este să participi". Un slogan împrumutat de la competiţiile sportive, nu este greu de observat acest lucru.
Într-un context în care candidatul socialist se situează însă pe ultimul loc (din seria primilor cinci candidaţi importanţi) el s-a adaptat de fapt situaţiei. Sloganul său iniţial era plin de ambiţii şi chiar puţin poetic: "Faire battre le cœur de la France" (A face să bată inima Franţei). Personal cred totuşi că această formulă era puţin pretenţioasă, chiar "sforăitoare"… E ca şi cum Benoît Hamon s-ar fi vrut un medic cardiolog care sare în ajutorul unui pacient ameninţat de infarct, care pacient era însăşi Franţa. Acum, cu un slogan mai modest la nivelul ambiţiilor, el nu riscă să fie nici ironizat şi nici acuzat de megalomanie. Cel care a cîştigat primarele socialiste nu-şi mai propune de fapt decît să "participe", ceea ce onorează de fapt pe fiecare…
Despre candidatul dreptei, François Fillon, se spune că şi-a ales singur sloganul care sună în felul următor: "Une volonté pour la France" (O voinţă pentru Franţa). O formulă voluntaristă deci, de natură să-i pună în valoare capacitatea de a trece peste toate dificultăţile în vederea atingerii  scopului pe care şi l-a propus, de a ajunge la Palatul Elysée pentru a putea apoi reforma Franţa.
Pentru moment acest slogan nu a stimulat însă o mare dinamică electorală în favoarea lui François Fillon, sondajele îl plasează pe locul trei, deci fără nici o şansă de a ajunge în turul al doilea al prezidenţialelor. Sigur, de vină nu este sloganul ci afacerile de nepotism care îi afectează imaginea.
Candidatul ieşit din rîndurile socialiştilor dar care a devenit unul de centru, Emmanuel Macron, pare să cîştige însă mai mult teren cu formula "En marche". Am putea traduce acest slogan prin "în mers", deşi cred că sensul cel mai apropiat este "în marş". Pentru că de fapt acest lucru doreşte să-l sugereze Emmanuel Macron, şi anume că el se află în drum spre putere, angajat într-un "marş" spre Palatul Elysée şi că în urma lui se află o întreagă masă de alegători care doresc, ca şi el, viitorul şef, redresarea Franţei. Cuvîntul "marş" are însă o vagă conotaţie militară care poate deveni supărătoare…
Destul de subtil mi se pare sloganul radicalului de stînga Jean-Luc Mélenchon: "L’avenir en commun" (Viitorul în comun). Un mod de a spune că dincolo de numeroasele sensibilităţi politice care îi separă, francezii au cu toţii şi ceva în comun, dorinţa unui viitorul mai bun. "În numele viitorului pe care trebuie să-l construim în comun vă invit să votaţi cu mine", iată ce sugerează de fapt sloganul lui Mélenchon. Sintagma găsită de el este abilă, nimic de spus, dar promisiunile pe care le face sunt atît de generoase şi incredibile încît la acest nivel el îşi pierde credibilitatea. El promite nici mai mult şi nici mai puţin decît crearea a trei milioane cinci sute de mii de locuri de muncă, ceea ce sună aproape grotesc, trebuie efectiv să fii naiv să poţi crede într-o astfel de utopie.
Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, a ales un slogan care pare împrumutat din sentinţele judecătoreşti: "Au nom de peuple" (În numele poporului). Sloganul este, nimic de spus, în acord perfect cu ceea ce crede şefa extremei drepte despre ea însăşi, şi anume că ar reprezenta cu "adevărat" voinţa francezilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.