Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon a sărit ca ars: Dă vina pe România și pe Guvernul de la Chișinău pentru tensionarea relațiilor moldo-ruse

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat guvernul de la Chişinău că nu evaluează cu aceeaşi măsură declaraţiile făcute de politicieni din Federaţia Rusă şi România, afirmând că, dacă în cazul unor comentarii venite din Rusia, executivul moldovean reacţionează cu promptitudine, atunci când acestea vin din România, oficialii moldoveni păstrează tăcerea, a relatat luni portalul Deschide.md.

El a făcut această declaraţie, în care a acuzat guvernul moldovean de "duble standarde", într-un interviu acordat luni agenţiei de presă oficiale ruse TASS.

Igor Dodon a profitat de ocazie pentru a ataca Partidul Democrat (de la guvernare) şi partenerii externi ai acestuia, SUA şi România.

Citește și: Răsturnare de situație la Washington: Ce a decis Donald Trump în privința Afganistanului

"Mass-media controlate de coaliţia de guvernare (moldoveană) abundă în ştiri despre 'planurile militariste ale Rusiei', despre care se spune că vrea sa acapareze sudul Ucrainei, prin declanşarea unui război pe Nistru, şi să înlăture de la putere autorităţile proeuropene de la Chişinău şi Kiev. Sunt ajutate în mod activ de colegii lor din România, care nu sunt interesaţi în rezolvarea problemei transnistrene şi reunificarea ţării noastre, întrucât aceasta ar pune capăt planurilor lor de anexare a Moldovei", a declarat Dodon în interviul pentru TASS.

Referitor la reunificare, preşedintele moldovean s-a referit la reunirea Republicii Moldova cu Transnistria. În acest context, el a spus că oficiali ai guvernului moldovean, care l-au acuzat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin de insulte la adresa lor, "iau apă în gură" atunci când partenerii lor români vorbesc despre "planuri de lichidare a Republicii Moldova şi despre unirea cu ţara vecină".

"Din partea conducerii Rusiei, de exemplu, nu am auzit niciodată astfel de apeluri", a mai spus Dodon, adăugând că politicieni care nu sunt interesaţi de refacerea cooperării dintre Republica Moldova şi Rusia şi nu doresc rezolvarea problemei transnistrene există atât la Moscova, cât şi la Tiraspol.

În acelaşi timp, Igor Dodon a acuzat Partidul Democrat şi unele cercuri din SUA de escaladarea tensiunilor în jurul Transnistriei în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova.

"Sondajele arată că, după opt ani de guvernare dezastruoasă, coaliţia proeuropeană are puţine şanse să ajungă în (viitorul) parlament de la Chişinău. Acum, liderii Partidului Democrat încearcă să obţină susţinerea SUA, unde cercuri politice impunătoare sunt interesate în intensificarea confruntării cu Moscova. Noi vedem cum aceste cercuri îşi cresc presiunea asupra preşedintelui (american Donald) Trump pentru a nu permite un dialog constructiv cu Kremlinul", a afirmat Dodon, potrivit Agerpres.

El susţine că alianţa de guvernare de la Chişinău nu doreşte un război de amploare în Transnistria, însă ar avea nevoie de o provocare şi o escaladare a tensiunilor în jurul Transnistriei în ajunul datei alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă şi a campaniei parlamentare de anul viitor în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru a face pe placul patronilor din Occident, democraţii se opun politicii sale de restabilire a unui parteneriat strategic cu Rusia. În acest sens, Dodon a evocat recenta declarare a vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova şi expulzarea a cinci diplomaţi ruşi de la ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău.

De fapt, interviul TASS porneşte de la o ştire difuzată de Russia Today despre modernizarea bazei militare moldovene de la Bulboaca cu fonduri SUA, unde s-ar pregăti diversionişti pentru reluarea ostilităţilor în Transnistria, ştire pe care TASS o atribuie mass-media moldovene şi occidentale.

Citește și: CUTREMUR în Italia: Mai mulți morți și răniți / UPDATE / VIDEO

"În mass-media moldovene şi occidentale au apărut în ultimul timp relatări despre pregătirea unui nou război în Transnistria. Se spune că pe poligonul de la Bulboaca instructorii americani îi ajută pe militarii moldoveni să dezvolte o operaţiune ofensivă, căreia să i se alăture şi Ucraina. Informaţiile sunt intens discutate de politicieni şi experţi, care estimează potenţialul militar al părţilor, sunt descrise scenarii privind implicarea unor actori internaţionali globali", scrie agenţia de presă TASS, care i-a cerut preşedintelui Dodon să clarifice situaţia.

"Asistăm la o nouă campanie propagandistică împotriva Republicii Moldova. Presa de la Moscova aruncă petarde mediatice înspre Chişinău, acuzându-l de atitudini războinice faţă de Rusia", scria recent într-un editorial expertul moldovean Petru Bogatu, potrivit Deschide.md. Editorialistul consideră că "răspândind minciuni", ruşii "îi ridică mingea la fileu" lui Dodon, ca acesta să înscrie puncte în palmaresul său politic, destul de sărac în ultimul timp înaintea alegerilor legislative de anul viitor.

"Preşedintelui socialist i se dă posibilitatea să creeze impresia că a repurtat nişte victorii politice: a oprit tentativa puterii executive de a invada Transnistria, a dejucat încercările de a introduce vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse etc. Toată această stratagemă pare să fie preludiul unui viitor război politic pe care preşedintele republicii este constrâns de ruşi să-l declare actualei guvernări de la Chişinău", scrie Petru Bogatu în editorialul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.