Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon blochează participarea militarilor moldoveni la exerciţii în Ucraina; Guvernul anunţă că va ignora veto-ul

facebook
dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat miercuri suspendarea Hotărârii Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina. În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stela Nistor, a spus că, indiferent de decizia şefului statului, militarii moldoveni vor participa la exerciţiu, relatează Deschide.md. Potrivit şefului statului, prin adoptarea unei asemenea decizii, Executivul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon a scris că, pentru prima dată în calitatea sa de şef al statului, a decis să facă uz de dreptul său constituţional (articolul 88, aliniatul 1, lit „e”), care prevede că preşedintele „suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”. „Constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că ‘Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate’. Republica Moldova este un stat neutru conform Constituţiei, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciţii pacificatoare sub egida ONU”, a scris el.

Potrivit lui Dodon, forţele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabilă, din cauza guvernărilor euro-unioniste, din anul 2009 până în prezent. „Aceste structuri trebuie reformate integral, capacităţile dezvoltate în interiorul ţării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul şi au adus la o aşa situaţie – vor fi traşi la răspundere, inclusiv penală”, a precizat şeful statului. „Decizia domnului preşedinte nu împiedică participarea Armatei Naţionale la exerciţiile militare din Ucraina pentru că toate condiţiile legale au fost îndeplinite. Deci Armata Naţională va participa la aceste exerciţii conform deciziei de astăzi a Guvernului”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Stela Nistor.

Viceministrul Apărării Gheorghe Galbura i-a adresat o scrisoare lui Igor Dodon, în care îl înştiinţează că 57 de militari moldoveni urmează să participe la stagiul de pregătire „Rapid Trident”. În document se mai spune că militarii moldoveni participă la acest stagiu de pregătire din anul 1996, iar detaşarea contingentului din R. Moldova va contribui la pregătirea militarilor care vor participa în misiunea de menţinere a păcii KFOR, din Kosovo, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.