Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon convoacă o nouă conferinţă privind 'moldovenismul statalist'

kremlin.ru
dodon

O conferinţă pe tema "Statalitatea Republicii Moldova: continuitate istorică şi perspectiva dezvoltării' a fost anunţată pentru vineri şi sâmbătă la Chişinău, pentru a se dezbate, din nou, problema statalităţii moldoveneşti, relatează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Conferinţa este organizată de către Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Chişinău, sub patronajul preşedintelui Igor Dodon. La acest forum vor participa 18 savanţi din 12 ţări, între care Italia, Spania, Belarus, Rusia, Ucraina şi Germania, indică canalul media citat.

Igor Dodon îl invită la Chişinău pe liderul separatiştilor din Transnistria

"Savanţi din 12 state vor răspunde la un şir de întrebări care ne interesează pe noi. În primul rând este vorba despre întrebarea 'Ce reprezintă statalitatea moldovenească?'", a declarat Valentin Beniuc, rectorul Institutului pentru Relaţii Internaţionale.

În finalul conferinţei va fi adoptată o rezoluţie cu privire la statalitatea Republicii Moldova, a mai indicat acesta.

În cadrul dezbaterilor, vor fi abordate şi iniţiativele lansate de preşedintele Igor Dodon în ultimul timp. Este vorba despre declararea zilei de 2 februarie drept zi a "statalităţii moldovene", oficializarea aşa-numitului drapel al Ţării Moldovei (drapelul roşu 'cu cap de bour', utilizat în trecut de Principatul Moldovei), precum şi studierea Istoriei Moldovei în şcoli.

Preşedinţia de la Chişinău a informat că pentru a fi dezbătute aceste subiecte au fost invitaţi savanţi din Uniunea Europeană.

Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, ELIBERAT după şase ani de detenţie - VIDEO

Cu privire la aşa-numitul steag al Moldovei istorice, consilierul lui Dodon, Corneliu Popovici, a menţionat că adoptarea simbolurilor istorice alături de simbolurile de stat este o practică bine înrădăcinată în statele europene. În ceea ce priveşte ziua statalităţii, o asemenea sărbătoare există şi în alte state din lume, a spus el. Referitor la Istoria Moldovei, Igor Dodon însuşi insistă că aceasta este o recomandare venită de la Consiliul Europei, care a spus că din cursul de istorie ar trebui să fie exclus caracterul etnocentric, a indicat consilierul prezidenţial, citat de Deschide.md.

Jurnaliştii de la portalul menţionat au încercat să afle mai multe despre cine sunt savanţii "convocaţi" la Chişinău de Dodon pentru a promova moldovenismul.

Printre aceştia figurează Giulietto Chiesa, jurnalist şi publicist italian, ex-deputat al Parlamentului European. De fapt, Chiesa a fost corespondent la Moscova al ziarelor "Unita" (anii 1980-1990) şi "La Stampa" (1990-2000). Chiesa a fost şeful Federaţiei tinerilor comunişti din Italia, a fost şeful filialei Genova a Partidului Comunist din Italia. Chiesa s-a remarcat ca un jurnalist antiamerican şi prorus, scrie publicaţia menţionată. A realizat un film documentar în susţinerea teoriei conspiraţioniste a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 care a fost difuzat pe postul rusesc Pervîi Kanal.

Contre dure între Sofia şi Ankara: 'NU vom accepta lecţii de democraţie din partea lor!'

O altă invitată este Margherita Furlan. Şi ea jurnalistă din Italia, se pare o bună prietenă a lui Giulietto Chiesa. Cel puţin asta rezultă din unele fotografii postate de ea pe Facebook. Furlan este angajată a unei televiziuni din Italia, Pandora TV, care promovează poziţia Rusiei în peninsula italică. Printre altele, acest canal a difuzat un film documentar, în care Vladimir Putin vorbeşte despre anexarea Crimeii. Acest film a fost subtitrat în limba italiană.

Tolociko Peotr este un istoric ucrainean membru al Academiei de Ştiinţe din Ucraina şi Federaţia Rusă. Abordează istoria Ucrainei de pe poziţii filoruse, în special el nu recunoaşte Holodomorul ca genocid prin înfometare împotriva poporului ucrainean. Tolociko nu crede că limba şi cultura ucraineană au fost persecutate şi marginalizate în Uniunea Sovietică.

Vladislav Grosul este membru al Academiei de Ştiinţe al Federaţiei Ruse. De origine moldoveană, el este trecut ca invitat din Rusia, ţară care vine cu cea mai mare delegaţie străină la această conferinţă. Grosul este fiul lui Ioachim Grosul, cel care a pus bazele istoriei moldoveneşti în Uniunea Sovietică.

Florin Pintescu este singurul invitat din România, este conferenţiar la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, doctor în istorie. Pintescu va susţine o prelegere pe tema "România şi Republica Moldova, state de frontieră. Asemănări, deosebiri, perspective'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.