Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon propune remiză

kremlin.ru
dodon

Moldova se află în acest moment într-o dispută privind schimbarea sistemului electoral. PDM a propus lunile trecute trecerea la sistemul votului uninominal. Partidele de opoziție, PAS, PPDA, PCRM și PN au spus că nu vor susține acest demers. PSRM, partidul lui Dodon, a mers pe aceeași linie. Au declarat sus și tare că nu vor susține inițiativa PDM-ului de schimbare a sistemului electoral.

Zilele trecute Maia Sandu, Năstase, Voronin și partidul lui Usatâi au semnat un document adresat Comisiei de la Veneția prin care își exprimă dezacordul față de introducerea votului uninominal.

Dacă în februarie, Dodon se exprima împotriva acestui sistem de vot, acum, Președintele Moldovei face un pas în spate și cere introducerea votului mixt. 50 de deputați să fie aleși uninominal, 51 să fie aleși pe lista de partid. Nu vrea un vot pur uninominal și încearcă să obțină ”jumatate de înfrângere” sau ”jumătate de victorie”, depinde de cum se va finaliza procesul de schimbare a sistemului electoral. ”. Practic, prin acest gest, Dodon îi propune o remiză lui Plahotniuc și PDM-ului. După ce aceștia au mutat și i-au dat șah cu votul uninominal, știind că este o măsură populară, apreciată de cetățeni, Dodon a fost în prima fază pe poziții contrare. Acum cedează teren, încercând o salvare in extremis.

Dacă în februarie spunea: „Noi trebuie să vedem cum asigurăm dreptul la vot al cetăţenilor care se află peste hotare. Trecerea la un sistem electoral mixt sau uninominal, știți, la această etapă trebuie să vedem. Noi cu aşa iniţiativă nu vom ieşi. Nici eu nu voi ieşi, sunt ferm convins, nici fracţiunea socialiştilor”, acum Dodon spune: „Lichidarea sistemului partinic este un pas înapoi pentru Republica Moldova. De asemenea, înțeleg că o parte din cetățenii Republicii Moldova doresc schimbări, inclusiv în ceea ce ține de sistemul electoral. Ținând cont de faptul că este categoric inacceptabilă propunerea PDM, dar și ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor doresc schimbarea sistemului politic din Republica Moldova am decis să vin cu propunerea de creare a unui sistem mixt electoral în Republica Moldova”.

Dodon propune trecerea la sistemul mixt dorind astfel să pareze lovitura lui Plahotniuc și, mai mult decât atât, încearcă preluarea inițiativei din punct de vedere al comunicării. Dacă PDM va merge pe varianta votului mixt, atunci Dodon obține și el partea lui de victorie.

Dacă PDM va accepta trecerea la sistemul mixt, va fi o majoritate covârșitoare la votul din Parlament. În acel moment va putea arătă ca există un puternic consens în societate. Chiar dacă erau șanse minime să existe o opoziție a Comisiei de Veneția pe marginea votului uninominal, în aceste condiții, trecerea la sistemul mixt și faptul că există mai multe partide care susțin acest lucru va face ca acest for să se pronunțe pozitiv fără doar și poate.  Probabil, PDM va alege această soluție.

Mișcarea lui Dodon ar trebui să dea de gândit și partidelor din opoziție. Departe de a fi un susținător al lui Dodon, nu pot să nu observ că gestul politic făcut de acesta este unul menit să îi aducă puncte și să îl scoată din poziția defensivă în care se opunea unei propuneri care are o priză largă în societate. Partidele de opoziție au preferat să se asocieze cu fostul președinte comunist Voronin, cu omul sponsorizat de KGB și bănuit de comandarea unui omor - Usatâi - doar din ura pe care o au față de Plahotniuc. În loc să gândească mișcări politice eficiente, se cantonează de fiecare dată într-un sistem de frondă, lucru ce îi va ține departe de câștigarea alegerilor, de câștigarea puterii. Și partidul Maiei Sandu putea să vină cu o astfel de propunere, decât să facă un joc lipsit de pragmatism și cu pierdere la capitolul imagine.

Citește și: Boțan și Nantoi: PAS a semnat pe lângă PCRM de dragul Comisiei de la Veneția. Hrițuc: O greșeală imensă

În acest moment, scena politică este împărțită între doi actori: Plahotniuc și Dodon. Este un joc care polarizează opiniile. Uneori, ai putea spune că este un joc care are un singur punct  de coordonare strategică. Poate fi chiar așa, dar, există o altă variantă? Poate face PDM un joc împreună cu PAS, de exemplu? Nu.

Politica înseamnă arta compromisului. PDM știe aceste lucruri și uzează de ele. Maia Sandu a știut să facă compromisuri doar când era în Guvernul Filat. Acum, stă în trena lui Andrei Năstase și se rezumă la gesturi ineficiente.

2018 ar trebui să le dea de gândit. La cum arată sondajele în acest moment, cu un PSRM care are adunate procente  aproape cât suma celor deținute de PAS și PPDA, viitorul se anunță negru. Se preconizează un PSRM câștigător detașat, iar pe partea cealaltă aceeași dezbinare și ură care nu lasă posibilitatea construirii unei coaliții, va duce Moldova mai aproape de Rusia. Câștigarea guvernării de către PSRM și deci obținerea puterii totale prin Președinte, majoritate parlamentară și guvern, va însemna pentru Moldova intrarea  în era Dodon și a politicii dorite de acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.