Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon vrea ANULAREA Acordului de Asociere la UE. Chişinăul îi sare-n cap

Declaraţiile făcute marţi la Moscova de preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, potrivit căruia formaţiunea sa, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), va câştiga alegerile legislative din 2018 şi intenţionează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat în anul 2014, au fost denunţate de oameni politici de la Chişinău.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în centrul Italiei. Locuitorii Romei au simţit seismul - VIDEO

Prim-ministrul moldovean Pavel Filip a reacţionat miercuri, într-o declaraţie pentru agenţia Associated Press, preluată de The New York Times, afirmând că executivul său 'nu va accepta nicio intervenţie' din partea lui Dodon într-o chestiune care nu intră în sfera atribuţiilor şefului statului. Constituţia Republicii Moldova nu permite preşedintelui 'să anunţe sau să ia astfel de decizii', a explicat Filip, conform declaraţiei de presă. El a calificat afirmaţiile lui Dodon ca fiind 'retorică politică pură', informează şi agerpres.

'Dimpotrivă, vom accelera punerea în aplicare a angajamentelor asumate. Acordul de Asociere (cu UE) face parte din programul nostru de guvernare, este unul dintre pilonii strategici ai ţării... şi vom face reforme şi vom spori bunăstarea cetăţenilor', a insistat Filip, care a denunţat şi declaraţiile lui Dodon potrivit cărora preşedintele prorus al R.Moldova este dispus să obţină pentru ţara sa statut de observator în Uniunea Vamală Euroasiatică, dominată de Rusia. Filip, care a precizat că măsurile de îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova ar trebui să rămână 'la un nivel bilateral', a atras atenţia că preşedintele nu are autoritatea de a se pronunţa pe această temă.

Promisiunea făcută Kremlinului de preşedintele Republicii Moldova este o dovadă clară de trădare a interesului oamenilor acestei ţări, a comentat pe Facebook liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, transmite miercuri Radio Chişinău. Maia Sandu spune că, la numeroasele întâlniri pe care le-a avut, nu a cunoscut niciun cetăţean care să ceară anularea Acordului de Asociere cu UE. 'Oamenii sunt îngrijoraţi de sărăcie, de corupţie, de lipsa locurilor de muncă bine plătite, de pensiile mici', şi tocmai la rezolvarea acestora ar trebui să lucreze preşedintele ţării. Potrivit Maiei Sandu, Acordul de Asociere are deja numeroase efecte pozitive. Pe de altă parte, corupţia, sărăcia, migraţia au fost aici cu mult înainte de obţinerea Acordului de Asociere, afirmă Maia Sandu.

Citeşte şi: În plină campanie electorală, Manuel Valls a fost LUAT LA PALME - VIDEO

Într-un comunicat de presă, Partidul Democrat din Moldova (PDM) 'se pronunţă ferm pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană şi susţine că relaţia Moldova-UE trebuie să rămână axa fundamentală' a politicii externe a ţării. 'Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziţiei exprimate de preşedintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord', se menţionează în comunicatul PDM, care apreciază totodată că relaţia bilaterală cu Rusia 'este foarte importantă' pentru Republica Moldova. 'În ceea ce priveşte declaraţiile făcute de preşedintele Moldovei la Moscova, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a Republicii Moldova se stabileşte la Chişinău şi se aplică în mod uniform peste hotare', se mai menţionează în comunicatul PDM.

PDM consideră totodată că iniţiativa preşedintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă şi nu există nici susţinere socială sau politică în Republica Moldova. PDM anunţă că 'va utiliza toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers', despre care consideră că 'va rămâne la nivel de intenţie politică'.

Citeşte şi: Donald Trump, cel mai ANTIPATIC preşedinte american - SONDAJ

Referitor la subiectul federalizării ţării, idee promovată de socialişti şi preşedintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluţie care să contribuie la reîntregirea ţării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona şi duce pe o direcţie greşită şi periculoasă procesul de negociere, consideră PDM, care anunţă că, în soluţionarea conflictului transnistrean, va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluţii în mod transparent.

Pe de altă parte, Deschide.md scrie că atât coaliţia majoritară, cât şi opoziţia de dreapta din Parlamentul de la Chişinău susţin că declaraţiile lui Dodon contravin intereselor cetăţenilor şi consideră că promisiunile cu privire la anularea Acordului de Asociere cu UE nu vor putea fi realizate şi vor rămâne doar la nivel declarativ.

Citeşte şi: Surpriză în sondajele din Franţa. Manuel Valls va pierde alegerile primare

Deputatul Platformei Social-Democrate Sergiu Stati, vicepreşedinte al Comisiei de politică externă şi integrare europeană, a spus că declaraţiile lui Dodon au fost făcute în exclusivitate pentru publicul rus. 'Din punct de vedere al dreptului internaţional, anularea Acordului de Asociere este practic imposibilă. Urmările acestui pas vor avea consecinţe catastrofale atât politice, cât şi economice. Se pare că aceste declaraţii au fost făcute pentru consumatorul rus, nu şi pentru un specialist în domeniu', a declarat el.

Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, susţine că prin declaraţiile făcute la Moscova, Igor Dodon a făcut un pas spre 'capitulare în federalizarea Republicii Moldova'. '(...) Igor Dodon, fâstâcit în faţa ţarului Rusiei, după ce a spus 'conflictul transnistrean' a corectat imediat în 'întrebarea transnistreană', folosind astfel, în premieră, o formulă nouă, mai mult decât neutră, incoloră, inodoră şi insipidă, o formulă convenabilă doar Federaţiei Ruse, formulă care riscăm să fie cheia capitulării în federalizare a Republicii Moldova (...), stăvilar în cale integrării europene a statului nostru şi barieră sigură în calea unirii noastre cu România. Nu, tovarăşe-domn preşedinte, n-o să vă meargă', a scris Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Colegul de partid al liberalului, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Roman Boţan, consideră că declaraţiile şefului statului vin în contradicţie cu interesele cetăţenilor. 'El a uitat că Republica Moldova este stat asociat cu Uniunea Europeană. Direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova a fost aleasă de cetăţenii ţării în cadrul scrutinului parlamentar', a declarat el pentru Deschide.MD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.