Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon pleacă la Tiraspol să îi decoreze pe militarii ruşi din Transnistria

breakingnews.md
dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că îi va decora cu distincţii de stat atât pe militarii moldoveni, cât şi pe soldaţi ruşi şi transnistreni din cadrul forţei de pace din Transnistria, cu ocazia deplasării sale săptămâna aceasta la Tiraspol, unde va participa la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, relatează luni portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Dodon a făcut o declaraţie în acest sens pentru jurnaliştii ruşi de la postul de televiziune "Rossia-24" în data de 22 iulie.

Citeşte şi: Moscova mută o piesă importantă în şahul diplomatic cu SUA. Ambasadorul care ŞTIE TOT este retras din funcţie

"Pentru prima dată în 25 de ani de la războiul transnistrean eu planific să particip la manifestări comune în Transnistria. Preşedintele Republicii Moldova nu a participat niciodată la asemenea evenimente. Mai mult, eu planific să decorez militari moldoveni, transnistreni, dacă vor dori, şi pacificatorii ruşi cu distincţii de stat ale Republicii Moldova", a afirmat el.

Igor Dodon a subliniat că locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului doresc dispariţia "hotarului condiţionat" de pe Nistru.

"Nu există o asemenea agresiune cum a fost cu 25 de ani în urmă. La noi oamenii discută, am cunoscuţi şi prieteni în Transnistria. Avem multe în comun. Eu sunt convins că oamenii doresc ca acest hotar condiţionat pe Nistru să dispară mai repede", a punctat el.

Anterior, Ministerul de Externe moldovean a sugerat delegaţiei ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să-şi anuleze vizita de la sfârşitul lunii iulie în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Ministrul de externe, Andrei Galbur, i-a transmis ambasadorului Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, o scrisoare cu refuzul Chişinăului de a aproba survolarea de către delegaţia rusă a spaţiului aerian al Republicii Moldova cu avioane militare ce urmau să aterizeze atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol.

Citeşte şi: Casa Albă, pregătită să adopte sancţiuni SEVERE împotriva Rusiei

Rogozin, emisar special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a anunţat că va veni "oricum" la Chişinău pentru că a fost invitat de Igor Dodon.

Preşedintele parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au declarat că nu sunt împotriva venirii lui Dmitri Rogozin la Chişinău, dar cu condiţia ca acesta să sosească cu un autobuz sau un avion de linie, nu cu unul militar, aşa cum intenţionează să o facă. În replică, vicepremierul rus a anunţat ca va veni cu elicopterul sau cu motocicleta, "la alegerea autorităţilor moldovene".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.