Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi experţi ONU cer Ungariei să renunţe la legea împotriva ONG-urilor

The Daily Westerner News Network
orban si soros

Doi experţi ONU în materie de drepturi ale omului i-au cerut luni Ungariei să abandoneze proiectul de lege ce întăreşte controlul asupra organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de finanţare din străinătate, ceea ce reduce, în opinia lor, "spaţiul" de exprimare a "vocilor independente", conform unui comunicat difuzat la Geneva, citat de AFP, potrivit agerpres.

Acest proiect de lege, care urmează să fie examinat de parlamentul ungar în luna mai, obligă organizaţiile neguvernamentale ce primesc peste 23.000 de euro (24.000 de dolari) pe an din surse externe de finanţare să se înregistreze ca "organizaţii sprijinite din străinătate".

Citește și: Angela Merkel ZGUDUIE Europa: 'Suntem gata să schimbăm tratatul UE'

Aceste ONG-uri vor trebui să furnizeze o lista anuală a sprijinului financiar străin şi să se prezinte pe site-urile lor internet şi în publicaţii ca "organizaţii sprijinite din străinătate".

"Lansăm un apel guvernului să retragă acest proiect de lege şi să ofere organizaţiilor societăţii civile un mediu sigur şi favorabil, în conformitate cu obligaţiile sale internaţionale în materie de drepturi ale omului", declară într-un comunicat publicat la Geneva experţii David Kaye şi Michel Forst.

Proiectul "stigmatizează" organizaţiile neguvernamentale şi reduc spaţiul de exprimare a "vocilor independente care critică politica guvernamentală", a declarat telefonic Kaye presei de la Budapesta.

Potrivit acestuia, această lege este "inutilă", deoarece organizaţiile neguvernamentale sunt deja obligate să facă publice sursele lor de finanţare. În plus, sancţiunile pentru nerespectarea legii - amenzi sau o posibilă suspendare - sunt "disproporţionate", a estimat el.

Citește și: SCANDAL INTERNAȚIONAL - The Express Tribune: 15 imigranţi pakistanezi, RĂPIȚI în România

Guvernul ungar susţine că numeroase ONG-uri, care beneficiază de fonduri din străinătate, sunt controlate de la distanţă de miliardarul american de origine ungară George Soros, acuzat de premierul Viktor Orban că încearcă să submineze Europa, promovând deschiderea frontierelor şi primirea de refugiaţi, notează AFP.

Acest proiect de lege, precum şi legea cu privire la universităţile străine, adoptată în luna aprilie de către parlament şi percepută ca vizând Universitatea Central-Europeană (CEU, fondată în Ungaria de George Soros), au fost denunţate de Uniunea Europeană şi au dus la ample manifestaţii de protest la Budapesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.