Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi români care coordonau transporturi de droguri către Marea Britanie au fost reţinuţi

diicot

Doi cetăţeni români, suspectaţi că au coordonat transporturi de droguri din America de Sud destinate pieţei din Marea Britanie, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT în urma unei acţiuni desfăşurate în mai multe state europene, urmând să fie prezentaţi joi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Marius Viorel Negrea, liderul şi iniţiatorul grupării, şi Alexandru Cociobea au fost reţinuţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc, a anunţat DIICOT. "În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în luna decembrie 2016, inculpatul Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpaţii Z. F. şi S. C. G. (cercetat de autorităţile germane), la iniţiativa sa, un grup infracţional organizat ce a acţionat de pe teritoriul României, dar şi din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfăşoare activităţi specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc şi de mare risc până la destinatar, precum şi predarea lor la destinaţie, pentru a obţine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (ketamină şi cannabis) şi de mare risc (cocaină)", se precizează într-un comunicat al DIICOT transmis Agerpres.

Din cercetări a reieşit că Negrea, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda - Marea Britanie, fiind folosiţi şoferi de autotrenuri de cetăţenie română, angajaţi la diverse companii de transport, afirmă procurorii. "Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 36 kilograme cocaină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat şi arestat pe un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziţionării autotrenului condus de către cei doi şoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autorităţile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină", se mai arată în comunicat.

Anchetatorii au constatat că Marius Viorel Negrea l-a sprijinit pe cetăţeanul român arestat de autorităţile britanice, angajându-i un avocat şi oferind bani familiei pentru a-l vizita la locul de detenţie. Liderul grupării mai este suspectat că a coordonat preluarea de la furnizori din Belgia, prin reprezentanţii acestora, a cantităţii de aproximativ 54 de kilograme de ketamină şi transportul către destinatarii din Marea Britanie. "Conform înţelegerii prealabile, la data de 22.02.2017, inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genţi sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent. Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în acelaşi autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localităţii Veurne, unde i-a predat cele trei genţi cu droguri unui cetăţean român, şofer al unui autotren înmatriculat în România. Şoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaţilor Negrea Marius Viorel şi Z. F.", mai precizează DIICOT.

În seara zilei de 22 februarie, în zona localităţii Dunkerque, autorităţile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genţi cu aproximativ 54 kilograme ketamină. Şoferul autotrenului a fost arestat, fiind între timp condamnat de către instanţa de fond la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Procurorii susţin că Negrea a coordonat şi un transport de droguri din Spania către destinatari din Marea Britanie, preluând de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, cantitatea de 6,5 kilograme canabis. Pe 1 martie, în localitatea Junquera, aflată în apropierea graniţei cu Franţa, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de droguri într-o sacoşă ascunsă în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, drogurile fiind destinate lui S.C.G., aflat pe teritoriul Germaniei.

Liderul grupării a coordonat şi preluarea din Belgia şi transportul către Marea Britanie a unei cantităţi de aproximativ 12 kilograme cocaină. "În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucţiuni iar, la data de 26.05.2017, (...) şoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staţionând pe raza localităţii Viersen. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei, de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franţa continându-şi traseul până în jurul orei 18,50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie. (...) După ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menţionat, a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfăşurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat de către autorităţile britanice", se precizează în comunicat.

Referitor la Alexandru Cociobea, anchetatorii au reţinut că în ianuarie 2017 a aderat la grupul infracţional organizat, pe care l-a sprijinit prin acţiunile sale de pe teritoriul României, dar şi din străinătate. Astfel, el a recrutat doi cetăţeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracţional pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc, fiind recompensat cu peste 9.500 de euro, susţine DIICOT. "În cadrul grupului infracţional organizat, cu intenţie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autorităţile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptuşeala unei canapele, cantitatea de cocaină", se mai menţionează în comunicat.

Cercetările în acest dosar au fost iniţiate în februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda. Acţiunea desfăşurată în Germania s-a finalizat cu reţinerea a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean german care au sprijinit confecţionarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme, iar în Marea Britanie a fost reţinut un cetăţean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuţia drogurilor în această ţară. De asemenea, autorităţile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetăţean român, iar în Olanda a fost efectuată o percheziţie solicitată de către autorităţile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autorităţile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc şi contrabandă cu ţigări, toţi membri ai aceleiaşi grupări. Până în prezent, au fost capturate peste 200 de kilograme de canabis, 50 de kilograme de ketamină şi 55 de kilograme de cocaină de către autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie. Cei doi români reţinuţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.