Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU A murit unul dintre marii bancheri ai României

lumanare doliu

Doliu în lumea finanţelor. A murit unul dintre marii bancheri ai României. Roberto Marzanati, unul dintre oamenii cheie Băncii Transilvania, şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al acestei bănci, a încetat din viaţă.

Roberto Marzanati a fost între 1993 şi 2010 consultant senior la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar din 2001 a devenit vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. Potrivit zf.ro, Roberto Marzanati a fost trimis de BERD - unul dintre cei mai mari creditori ai României - să-i supravegheze noua investiţie: achiziţia a 15% din Banca Tran­sil­va­nia, pentru care plătise 6,2 mil. dolari, bani destul de mulţi la vremea respectivă. Atunci Banca Tran­sil­vania, care nici nu era în top 10, fuse­se evaluată la 41 mil. dolari.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, audiată la DNA

Împreună cu Horia Ciorcilă, unul dintre fonda­tori şi apoi preşedintele băncii până acum, au schim­bat strategia băncii şi-au adus la conducerea executivă pe Robert Rekkers, un olandez care fusese trimis la Bucureşti să conducă operaţiunile din România ale băncii olandeze ABN Amro.

Potrivit sursei citate, de la 41 de milioane de dolari, valoarea băncii ajunsese în 2007, în perioada de boom, la aproape 2 miliarde de euro, Banca Tran­silvania fiind pe toate listele ca ţintă de achi­ziţii. În toamna lui 2008 totul s-a schimbat peste noap­te, iar de la o strategie de creştere banca a fost nevoită să treacă la o strategie de criză. Marzanati a susţinut din umbră deciziile conducerii executive de a trece criza (în toamna lui 2008, într-o discreţie de­plină, banca a fost nevoită să ceară ajutorul BNR pen­tru a nu intra în criză de lichiditate şi a nu i se închide uşile de către ce­le­lalte bănci, atunci când nimeni nu avea încredere în nimeni) şi mai ales de a profita de ea atunci când a fost momentul.

Înregistrare REVOLTĂTOARE publicată de Tolontan: Medicul decide cine moare, cine trăiește

Vorbitor a patru limbi străine (italiană, engleză, germană şi franceză), el locuia lângă Belfast, în Irlanda de Nord. A locuit ca expat în şase ţări. Deşi confruntat cu o boală grea, Marzanati a fost până în ultimul moment în legătură cu banca, mai ales că pe masă au venit multe idei de creştere şi, de ce nu, de noi achiziţii.

Horia Ciorcilă, cel care este preşedintele băncii de 15 ani, a spus despre Marzanati că a contribuit la toate momentele importante ale băncii.

La finalul lunii mai 2016, Roberto Marzanati a decedat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.