Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în Germania după ce un fost președinte a murit

lumanare doliu

Walter Scheel, fost preşedinte al Republicii Federale Germania între 1974 şi 1979, şi, în calitate de ministru de externe, iniţiator al dialogului cu blocul estic la începutul anilor 1970, a încetat din viaţă, la vârsta de 97 de ani, a anunţat miercuri Partidul Liber Democrat (FDP), din care a făcut parte, transmite AFP.

Prin politica sa europeană şi îndreptată spre Est, în plin Război Rece, Walter Scheel a lucrat 'pentru înţelegerea şi reconcilierea continentului nostru', a subliniat actualul preşedinte german, Joachim Gauck.

Citește și: Twitter pentru sistemul iOS funcționeză și în mod nocturn

Numit în 1961 ministru al cooperării economice de către cancelarul Konrad Adenauer, într-o perioadă în care liberalii erau aliaţi ai conservatorilor, Scheel şi-a adus formaţiunea alături de social-democraţi şi a devenit ministru de externe în guvernul condus de Willy Brandt.

Devenit primul liberal la şefia diplomaţiei germane, el a îmbrăţişat 'politica de destindere' promovată de Brandt, încercând să angajeze un dialog cu Republica Democrată Germană şi promovând 'integrarea europeană' a RFG, a mai amintit Gauck.

Citește și: Un celebru actor s-a fotografiat gol, cu bărbăția la vedere / FOTO 18+

'Walter Scheel a modelat foarte puternic politica externă a ţării noastre în vremuri dificile', a subliniat şi actualul şef al diplomaţiei, Frank-Walter Steinmeier, salutând în acesta 'una din marile figuri politice ale primelor decenii ale tinerei Republici Federale Germane'.

Scheel a negociat acorduri cu 'Uniunea Sovietică, Polonia' şi alte state din Est, ce au constituit 'jaloane istorice ale politicii de destindere' şi au condus la 'reunificarea germană şi la depăşirea divizării Europei', a subliniat Steinmeier.

Citește și: A acoperit cu un tampon aerul condiționat din autocar / FOTO

Scheel a deţinut şi funcţia de cancelar timp de nouă zile, după demisia lui Willy Brandt în 1974, fiind apoi ales preşedinte cu voturile liberalilor şi ale social-democraţilor, funcţie în mare parte onorifică, în care s-a aflat până în vara lui 1979.

Retras la pensie de 37 de ani, Walter Scheel avea trei copii şi locuia în sud-vestul ţării, împreună cu cea de-a treia sa soţie, Barbara, informează agerpres.ro.

Citește și: TP-Link a lansat oficial gama de telefoane Neffos pe piața noastră

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.