Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în lumea academică! Un celebru matematician a murit la vârsta de 40 de ani

lumanare doliu

Este doliu în lumea academică! Prima femeie din lume care a fost recompensată cu prestigioasa Fields Medal, o distincţie considerată echivalentul în matematică al premiului Nobel, a murit la vârsta de 40 de ani în Statele Unite, au anunţat sâmbătă un prieten apropiat al ei şi presa iraniană, informează BBC şi AGERPRES.

Maryam Mirzakhani a murit din cauza unui cancer mamar care s-a răspândit la nivelul sistemului osos.

Medalia Fields, supranumită "premiul Nobel pentru matematică", este atribuită la fiecare patru ani unui număr cuprins între doi şi patru tineri matematicieni în vârstă de până la 40 de ani.

Această medalie a fost atribuită profesoarei de matematică Maryam Mirzakhani, care era cetăţean iranian, în anul 2014, pentru cercetările ei în domeniul geometriei complexe şi sistemelor dinamice. Profesor la Universitatea Stanford din Statele Unite, această specialistă în geometria formelor neobişnuite a descoperit noi modalităţi pentru a calcula volumele obiectelor cu suprafeţe hiperbolice.

Citeşte şi: Un muzeu dedicat filosofului Confucius, inaugurat în China în 2018

"O lumină s-a stins astăzi. Mi-a frânt inima... a plecat dintre noi mult prea devreme", a declarat bunul ei prieten Firouz Naderi, un om de ştiinţă americano-iranian şi colaborator al NASA, într-un mesaj publicat sâmbătă pe conturile sale de Twitter şi Instagram.

Născută în 1977, Maryam Mirzakhani a crescut în Iranul de după Revoluţia Islamică şi a câştigat în adolescenţă două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, la două ediţii consecutive ale acestui concurs, în 1994 şi 1995.

A obţinut doctoratul la Universitatea Harvard în 2004 şi, ulterior, a devenit profesor asociat la Universitatea Stanford.

În 2014 a câştigat cea mai prestigioasă distincţie din matematică, Fields Medal, devenind prima femeie din lume - şi, totodată, primul cetăţean iranian - care a obţinut acest premiu valoros, ce este atribuit începând din anul 1936.

Citeşte şi: Leonardo DiCaprio și Martin Scorsese vor colabora la un nou proiect cinematografic .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.