Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în lumea cimenatografiei: s-a stins din viață unul dintre cei mai mari scenariști din Europa

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Cineastul, producătorul şi scenaristul Basilio Martín Patino, unul dintre regizorii spanioli recunoscuţi pentru filmele sale de autor, a murit duminică la Madrid la 86 de ani, au informat surse ale familiei citate de EFE.

Citește și: S-a aflat locația SECRETĂ unde și-ar petrece Liviu Dragnea concediul

Citește și: FOTO - Cum arată somptuoasa vilă a Simonei Halep


De-a lungul unei cariere de patru decenii, Martín Patino, născut la Lumbrales în 1930, a fost un mare inovator al tehnicii narative şi al limbajului, realizând filme precum 'Nueve cartas a Berta', 'Canciones para después de una guerra' şi 'Caudillo'. 

Patino a urmat cursurile Şcolii de film de la Madrid şi a fost o perioadă de timp profesor al acestei instituiţii care a dat lumii regizori importanţi precum Mario Camus şi Carlos Saura. 

El a debutat cu scurtmetrajul 'Nueve cartas a Berta' (1965), unul din titlurile emblematice ale cinematografiei spaniole care a fost recompensat cu premiul "Concha de Plata" la Festivalul de Film de la San Sebastián. 

Din filmografia lui se evidenţiază trilogia, care nu a putut să fie prezentată în Spania până la moartea dictatorului Franco: 'Canciones para después de una guerra' (1971), 'Queridísimos verdugos' (1973), premiat la Festivalul italian de film de la Taormina; şi 'Caudillo' (1974), care a obţinut Marele Premiu al Festivalului portughez Figueira-Dafoz. 

După retragerea sa, mişcarea socială a "indignaţilor" din 15 martie 2011 de la Puerta del Sol, în centrul Madridului, l-a obligat să revină în spatele camerei şi să realizeze documentarul 'Libre te quiero'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.