Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu național de trei zile în Portugalia în urma incendiilor mortale

www.telegraph.co.uk
incendiu Portugalia

Portugalia a decretat trei zile de doliul naţional în memoria celor cel puţin 36 de victime provocate de incendiile de vegetaţie de pădure care au făcut trei morţi şi în Spania, informează marţi AFP, conform agerpres.ro

În cursul nopţii de luni spre marţi, aproximativ 3.600 de pompieri au făcut eforturi pentru a stinge circa 50 de focare încă active. 

Cel puţin 39 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste incendii de pădure care au devastat Portugalia şi regiunea spaniolă vecină Galicia, flăcările fiind înteţite de secetă şi de vântul puternic determinat de trecerea uraganului Ophelia. 

Aceste incendii au ucis 36 de persoane în centrul şi nordul Portugaliei unde şapte persoane sunt în continuare declarate dispărute, iar alte trei au murit în Galicia, în nord-vestul Spaniei, potrivit autorităţilor ambelor ţări.

Un fost ministru important din Guvernul Ponta intră la rupere: Companiile de stat, 'căpușate' de coaliția PSD-ALDE. Vor aduce mari prejudicii


"Încă există echipe pe teren" care încearcă să stabilească un bilanţ final, a indicat purtătorul de cuvânt al Protecţiei civile portugheze, Patricia Gaspar precizând că un copil de o lună se numără printre persoanele decedate. 

De asemenea, cele câteva sute de incendii care s-au declanşat duminică şi luni au lăsat în urmă 63 de răniţi, dintre care 16 în stare gravă, majoritatea civili, dar şi pompieri. 

Portugalia a cunoscut la mijlocul lunii iunie cel mai mortal incendiu de pădure din istoria sa, care a provocat 64 de morţi şi peste 250 de răniţi în regiunea Pedrogao Grande, în centrul ţării. 

''După acest an, nimic nu ar trebui să rămână la fel ca înainte'', a declarat prim-ministrul Antonio Costa de la reşedinţa sa oficială. El a reafirmat hotărârea de a se evita alte tragedii printr-o ''reformă fundamentală'' privind amenajarea forestieră şi lupta contra incendiilor. 

Dintre cele cincisprezece incendii considerate ''importante'' luni seara, cel mai îngrijorător a făcut ravagii în Lousa (centru), unde pompierii s-au poziţionat la poalele dealului şi au încercat să oprească înaintarea flăcărilor către localitatea Cabanoes, a constatat un jurnalist al AFP. 

În ciuda scăderii temperaturilor şi a ploii prognozate marţi, Protecţia civilă a decis prelungirea stării de alertă roşie instaurată duminică dimineaţă. 

Autorităţile din regiunea spaniolă Galicia, care au declarat trei zile de doliu regional, au anunţat luni seară că mai existau aproximativ cincisprezece focare active care puteau reprezenta un risc pentru populaţie şi locuinţe. 

Portugalia a înregistrat duminică 524 de incendii sau focare, cele mai multe din 2006 până acum. Confruntată luni cu 200 de noi incendii, această ţară a solicitat ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană. Italia a intervenit cu două avioane pentru stingerea incendiilor. 

În Galicia, doi oameni au pierit în autoturismul lor în apropiere de Nigran în timp ce încercau să scape de flăcări, iar un bărbat în vârstă a fost găsit mort într-un hangar din spatele casei sale din Carballeda de Avia, precizează sursa citată. 

Şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a susţinut luni că majoritatea acestor incendii mortale a fost provocată de incendiatori. "Ceea ce trăim aici este ceva ce nu se produce întâmplător, acest lucru a fost provocat", a declarat el în timpul unei vizite în Galicia, regiunea sa natală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.