Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu pentru Romania mica si statul valet

dezarmarea_armatei_romane_pata_pe_blazon_iunie1940
O zi in care Romania a dat dovada de lasitate, minorat si neputinta. Momentul in care un stat isi vadeste in cea mai limpede masura importanta si trainicia este acela in care cetatenii si teritoriile sale sunt amenintate sau atacate. Ori, in 28 iunie 1940, Romania s-a dovedit incapabila de reactie atunci cand Basarabia si nordul Bucovinei i-au fost cerute sec – asa cum se cere o tigara. S-a inclinat scurt, fara coloana vertebrala, acceptand tot ceea ce i se solicita ca un soi de supra-valet cu aere de stat. Respectand decizia unei clase politice care, ca si astazi, se ocupa de Elene, contracte si valize cu bani, Armata Romana a fost, pe alocuri, dezarmata fara lupta - injosire nespusa pentru un militar.
„Guvernul U.R.S.S. consideră răspunsul Guvernului Regal al României din 27 iunie ca imprecis, deoarece în răspuns nu se spune direct că el primește propunerea Guvernului sovietic de a-i restitui neîntîrziat Basarabia și partea de Nord a Bucovinei. Însă cum Ministrul României la Moscova, domnul Davidescu, a explicat că răspunsul menționat al Guvernului Regal al României înseamnă accedarea la propunerea Guvernului sovietic, Guvernul sovietic, primind această explicație a domnului Davidescu, propune: În decurs de 4 zile, începînd de la ora 14:00, după ora Moscovei, la 28 iunie, să se evacueze teritoriul Basarabiei și Bucovinei de trupele românești. Trupele sovietice în același timp să ocupe teritoriul Basarabiei și partea de Nord a Bucovinei. În decursul zilei de 28 iunie, trupele sovietice să ocupe următoarele puncte: Cernăuți, Chișinau, Cetatea Albă. Guvernul Regal al României să ia asupra sa răspunderea în ceea ce privește păstrarea și nedeteriorarea căilor ferate, a parcurilor de locomotive și vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, întreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului. dezarmarea_armatei_romane_pata_pe_blazon_iunie1940 Să numească o comisie alcătuită din reprezentanți ai Guvernelor român și al U.R.S.S., cîte doi din fiecare parte, pentru lichidarea chestiunilor în litigiu în legătură cu evacuarea armatei române și instituțiilor din Basarabia și partea de Nord a Bucovinei. Guvernul sovietic insistă ca Guvernul Regal al României să răspundă la propunerea sus-menționată nu mai tîrziu de 28 iunie, ora 12:00 ziua (ora Moscovei).”
Adevarul dur si scurt e acesta: pana cand consecintele umilirii din 28 iunie nu vor fi anulate, Romania nu isi va recupera statutul de stat autentic, vertebrat si credibil. Inclusiv in materie de politica interna, de lupta impotriva coruptiei, de parlamentari si ministri care se ascund de lege in spatele imunitatii si votului secret, vom ramane niste ipocriti atata timp nu ne vom dovedi singuri ca statul roman, puternic, isi indreapta, cu tenacitate si rabdare – chiar daca e nevoie de un secol pentru asta – erorile si slabiciunile din 1940. Pana atunci, 28 iunie ramane o zi a deplinei stinghereli nationale.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.