Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Don Giovani l-a blocat pe Victor Ponta

Premierul Victor Ponta își continuă războiul început pentru recuperarea prejudiciilor de la cei condamnați, dar explică că se merge în ritm de melc. Ponta a dat exemplul lui Giovani Becali, care nu figurează cu niciun fel de bun înscris, astfel încât statul nu poate recupera prejudiciul de 17 milioane de lei.

”Hotărârile judecătoreşti trebuie să ajungă la ANAF şi să ajungă în timp, pentru că sunt încă foarte multe cazuri în care ajung după 4-5-6 ani, timp în care condamnatul are grijă să îşi înstrăineze din bunuri. Există şi o problemă cu durata procesului: dacă pui sechestru în 2006 pe o Dacie şi în 2014 este condamnat şi vrei să vinzi Dacia, nu o mai cumpără nimeni. De asemenea, nu te poţi duce să execuţi un apartament dacă este proprietar şi cel condamnat, şi soţul/soţia, trebuie găsite resurse ca ieşirea din indiviziune să se facă cât mai rapid. În acelaşi timp, dacă nu institui de la început sechestru pe bunuri care pot fi valorificate, degeaba o faci după 1-5 ani sau pe bunuri care nu au nicio valoare. De exemplu, Ioan Becali a fost condamnat în 2012 şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrie. Un alt caz, Sprânceană Samir (om de afaceri din Craiova-n.r.), 71 milioane lei, de asemenea nu figurează cu absolut niciun bun deşi la începutul procesului a avut bunuri, dar nepunându-se sechestru de la început, nu mai figurează cu bunuri la administraţia financiară", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă organizată pentru a marca lansarea în dezbatere publică a proiectului de act normativ pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate.

O altă situaţie prezentată de Ponta este cea a fostului director al CFR Alexandru Noapteş, care ar trebui să achite 6 milioane lei, dar pentru care singura avere înregistrată este un autoturism Fiat 500.

Premierul a arătat astfel că ar fi nevoie să fie găsită o soluţie constituţională prin care bunul sechestrat să fie valorificat imediat şi ulterior statul să îi restituie suma unei persoane, în cazul în care aceasta este declarată nevinovată.

"Dacă putem să găsim soluţia constituţională prin care bunul sechestrat să fie valorificat imediat şi după aceea, dacă hotărârea este de condamnare, rămâne bine stabilit, dacă hotărârea este de achitare, statul îi dă înapoi celui declarat nevinovat suma respectivă. Dacă stau cu bunul opt ani, evident că apare degradarea chiar şi în cazul imobilelor. Trebuie să acţionăm din primul moment dacă vrem să recuperăm ceva", a spus Ponta.

Ponta a precizat totodată că este nevoie ca şi hotărârea judecătorească să prevadă condiţii realizabile, prezentând ca exemplu situaţia unei persoane condamnate să plătească 108 milioane lei, dar care achită o treime din pensia lunară, neavând bunuri, astfel că prejudiciul va fi recuperat în 108.000 ani,.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.