Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump aruncă România în negocierile cu Vladimir Putin

putin trump

Imediat după ce Donald Trump a câştigat scrutinul prezidenţial american, administraţia fostului preşedinte Barack Obama a sfătuit Lituania să încheie cât mai repede un acord cu Washingtonul privind statutul legal al trupelor americane în această ţară, de teama că noul lider de la Casa Albă, aparent mai conciliant faţă de Rusia, ar putea opri desfăşurarea trupelor americane în Europa.

Astfel de acorduri au fost semnate de SUA cu toate cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) cu câteva zile înainte de învestitura lui Donald Trump. Atunci, Pentagonul începuse deja operaţiunea de desfăşurare în Polonia a circa 4.000 de soldaţi, elementul central al acestei desfăşurări de forţe fiind o brigadă de tancuri. Acest dispozitiv va participa la operaţiunea Atlantic Resolve, un program de aplicaţii militare care cuprinde exerciţii în mai multe state ale flancului estic, inclusiv în România şi ţările baltice, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cercetătorii au aflat ce se întamplă în creier când murim: Vei fi surprins

Aliaţii europeni estimează că, odată cu sosirea trupelor americane în Polonia, planul fostei administraţii Obama va fi aplicat în continuare, menţionează agenţia Reuters într-un comentariu publicat miercuri, neexcluzând însă posibilitatea ca această desfăşurare să poată fi folosită de Trump ca o monedă de schimb în negocierile sale viitoare cu preşedintele rus Vladimir Putin.

'Atunci când trimiţi soldaţi, plus tancuri, aceasta înseamnă un angajament pe termen lung', a subliniat comandantul trupelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, într-o declaraţie dată în timpul unei ceremonii la baza militară poloneză de la Zagan, unde sosesc militarii americani înainte de a pleca mai departe către ţările unde se desfăşoară exerciţiul Atlantic Resolve.

Citește și: Uber și Daimler au bătut palma pentru vehiculele fără șofer

'Nu am auzit că s-ar putea schimba ceva', a răspuns el când a fost întrebat despre posibilitatea ca Donald Trump - care a caracterizat NATO drept o organizaţie 'învechită' - să reducă anvergura dispozitivului militar american în Europa.

Din punct de vedere politic, pentru Trump va fi greu să readucă trupele americane în SUA 'la cererea lui Putin', crede un diplomat din cadrul NATO.

Citește și: Alexandra Dragnea a pozat goală / FOTO 18+

Desfăşurarea militară americană în estul Europei este cea mai substanţială de la terminarea Războiului Rece şi - pe lângă programul Atlantic Resolve şi alte exerciţii militare - ea cuprinde şi desfăşurarea a patru batalioane ale NATO în Polonia şi statele baltice, plus prepoziţionarea în flancul estic a unor echipamente militare suficiente pentru dotarea a circa 40.000 de soldaţi ai NATO care ar urma să fie trimişi aici în eventualitatea unei agresiuni. Această desfăşurare angrenează şi alte state din NATO şi are în vedere principiul rotaţiei trupelor, pentru a nu se încălca Actul Fondator NATO-Rusia.

Aparent convins că administraţia Trump va menţine angajamentul asumat de SUA sub administraţia Obama, ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a spus în timpul ceremoniei de la baza Zagan: 'Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Trump'.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

Totuşi, unele guverne europene se tem în continuare că noul lider de la Casa Albă ar putea folosi acest angajament în negocierea cu Rusia a unei înţelegeri de anvergură privind o nouă ordine globală. Unii analişti sugerează că Trump i-ar putea oferi Rusiei libertate de acţiune într-o mare parte a spaţiului ex-sovietic în schimbul unui angajament al Moscovei că nu se va amesteca în Europa.

'Trump este un om de afaceri şi vrea să negocieze de pe poziţii de forţă', estimează un diplomat de la Bruxelles al unei ţări central-europene.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Deocamdată, noul preşedinte american a avut la sfârşitul lunii ianuarie o discuţie la telefon cu Putin şi a sugerat o ridicare a sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeii în schimbul unei diminuări a arsenalelor nucleare.

Potrivit analizei Reuters, printre alte propuneri ipotetice pe care Trump i le-ar putea avansa lui Putin se mai numără şi reducerea anvergurii prezenţei NATO în flancul estic, inclusiv printr-o concesie legată de componenta scutului antirachetă din Polonia.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

Însă până la eventuale schimbări, strategia lui Obama în relaţia cu Rusia, ce poate fi sintetizată prin 'dialog şi descurajare', rămâne valabilă. 'Noi ne bazăm pe fapte, nu pe previziuni', a indicat Salvatore Farina, generalul coordonator al celor patru batalioane NATO în flancul estic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.