Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump l-a 'câștigat' pe președintele Afganistanului cu strategia lui. O 'bilă albă' în fața lui Barack Obama

reuters
trump, ok, casa alba

Strategia lui Donald Trump pentru a câştiga războiul în Afganistan va funcţiona acolo unde cea a predecesorului său a eşuat, a declarat miercuri preşedintele afgan, Ashraf Ghani, citat de Reuters, scrie agerpres.ro

El a salutat în special abordarea regională a Casei Albe şi înăsprirea tonului faţă de Pakistan. 

"Preşedintele Trump nu este doar un individ, ci reprezintă o echipă de parteneri în Afganistan", a declarat el pentru Asia Society, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York. 

"Strategia guvernului Trump se singularizează prin numărul imens de consultări pe care le-a avut cu noi", a spus liderul afgan, care se află la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Jurnalistul Dan Turturică iese la rampă, după acuzațiile fostului colonel SRI: Cine îl comandă pe colonelul Daniel Dragomir și ce urmăresc


Ashraf Ghani îi reproşează lui Barack Obama că nu a fost un "partener al Afganistanului" şi fostului preşedinte afgan Hamid Karzai că a neglijat prea des politica americană şi forţa militară internaţională. 

Barack Obama are totuşi meritul de a fi menţinut în Afganistan trupe americane care "ne-au garantat supravieţuirea" în pofida avansării talibanilor, a recunoscut el. 

Secretarul american a Apărării, James Mattis, a confirmat luni că SUA vor desfăşura peste 3.000 de soldaţi suplimentar în Afganistan. 

Contingentul amercan ar urma să ajungă treptat la peste 14.000 de militari faţă de maximum de celor peste 100.000 atins sub preşedinţia lui Barack Obama. 

Fără a-şi detalia proiectul, Donald Trump a promis în luna august că va intensifica operaţiunile împotriva talibanilor şi că va trimite mai mulţi consilieri militari, instructori şi unităţi antiteroriste.

Traian Băsescu, mesaj FURIBUND în miezul nopţii: 'Jos labele, lichele politice patentate'

El s-a angajat, de asemenea, să înăsprească tonul faţă de Pakistan, acuzat de unii responsabili americani că adăpostesc talibani şi alte grupări extremiste, ceea ce Islamabadul respinge. 

Rugat să spună în ce măsură strategia lui Donald Trump se deosebeşte de cea a predecesorului său, Ashraf Ghani a evocat "abordarea regională" a Casei Albe, noua atitudine faţă de Pakistan şi voinţa de a deschide noi discuţii de pace. 

"Mesajul potrivit căruia Pakistanul trebuie să se implice şi să devină un actor responsabil în regiune şi în lupta împotriva terorismului nu a fost niciodată mai clar", a spus el. 

"Dacă Pakistanul nu profită de această ocazie, cred că va plăti foarte scump", a adăugat Ghani."Afganii sunt hotărâţi să se bată. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de voinţa noastră de a ne apăra ţara." 

Nu doar că armata este mai bine antrenată şi a primit o nouă generaţie de soldaţi, a spus el în continuare, dar ea tras învăţăminte din retragerea militarilor americani ordonată de Barack Obama, care au forţat-o să participe la mai mult la lupte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.