Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump va anunţa candidatul său la Curtea Supremă săptămâna viitoare

captura Facebook
Donald Trump

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va anunţa "săptămâna viitoare" numele candidatului său pentru ocuparea celui de-al nouălea post de magistrat la Curtea Supremă, o decizie crucială care şi-ar putea pune amprenta pe felul cum va arăta America în următoarele decenii, transmite marţi AFP. Însărcinată să decidă în dosare ultrasensibile, precum avortul sau portul de armă, cea mai înaltă instanţă judiciară a Statelor Unite funcţionează de aproape un an cu patru judecători conservatori şi patru magistraţi progresişti. O egalitate teoretică, notează AFP, care ameninţă să blocheze orice decizie importantă, după decesul, în februarie 2016, a judecătorului conservator Antonin Scalia.

Predecesorul democrat al lui Donald Trump, Barack Obama, îl propusese pentru Curtea Supremă, din martie anul trecut, pe magistratul Merrick Garland, dar Senatul, dominat de republicani, a refuzat nu numai să-l numească, ci chiar şi audierea acestuia. "Voi lua decizia în această săptămână, dar o vom anunţa săptămâna viitoare", a declarat marţi Donald Trump, care a preluat puterea pe 20 ianuarie. "Avem candidaţi excepţionali şi vom alege un judecător la Curtea Supremă cu adevărat extraordinar", a asigurat preşedintele SUA jurnaliştii reuniţi în Biroul Oval, conform Agerpres.

Judecătorii Curţii Supreme a SUA sunt numiţi pe viaţă de către preşedinte. Ei trebuie să fie confirmaţi prin vot de Senat. În noiembrie, la scurt timp după ce a fost ales preşedinte, Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat de CBS, că vrea să numească la Curtea Supremă judecători împotriva avortului şi favorabili liberei deţineri a armelor de foc. "Judecătorii vor fi pro-life" (anti-avort), a explicat Trump, asigurând totodată că aceştia vor fi "foarte favorabili celui de-al Doilea amendament" al Constituţiei americane, care garantează dreptul fiecărui cetăţean american de a deţine o armă de foc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.